Αρχική > Τι Νέα; > Την Παρασκευή η «πανσέληνος του λύκου» -Ορατή και από την Ελλάδα

Την Παρασκευή η «πανσέληνος του λύκου» -Ορατή και από την Ελλάδα

Η πρώτη πανσέληνος του 2020 θα συμβεί το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου. Γνωστή στην Αμερική και ως «πανσέληνος του λύκου» θα συνδυαστεί με  έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.

Το φεγγάρι θα αλλάξει χρώμα

Το φεγγάρι θα αλλάξει χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κίτρινο και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης. Η έκλειψη παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.

Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνό μάτι.