Αρχική > Cinema > Την Κυριακή πάμε σινεμά: 8 ταινίες για να τιμήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας

Την Κυριακή πάμε σινεμά: 8 ταινίες για να τιμήσουμε την Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και για να τιμήσει τους αγώνες των γυναικών, η «New Star» προβάλλει, στις 8 Μαρτίου, οκτώ ταινίες από όλον τον κόσμο.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζητούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Εκτός των άλλων διακρίσεων, οι εργάτριες είχαν να αντιμετωπίσουν και τη διάκριση που γινόταν ανάμεσα στους εργαζόμενους αγγλοσαξονικής καταγωγής και στους υπόλοιπους υπέρ των πρώτων.

Αισθανόμενοι την απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, οι εργοστασιάρχες απαντούν με ομαδικές απολύσεις και εξαπολύουν τους «μπράβους», για να τρομοκρατήσουν τις εργάτριες που πρωτοστατούσαν στην απεργία. Παρά την τρομοκρατία, οι διαδηλώσεις εκείνης της μέρας χαρακτηρίστηκαν από το μέγεθος και τη μαχητικότητά τους. Στους εργοδότες και την κυβέρνηση δεν έμενε άλλος δρόμος από το να χρησιμοποιήσουν την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν με αίμα.

Η Β’ Διεθνής Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη σαν Διεθνή Μέρα της Γυναίκας κάτω από δύο βασικά συνθήματα: Την πάλη για τα δικαιώματά της και την πάλη για την ειρήνη.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  • ΖΟΓΙΑ του Λεβ Άρνσταμ στις 11.00
  • ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ του ΧΕΡΠΕΡΤ ΜΠΙΝΤΕΡΜΑΝ στις 12.30
  • ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ της ΜΑΡΓΚΑΡΕΤΕ ΦΟΝ ΤΡΟΤΑ στις 14.15
  • ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ του ΦΙΛΙΠ ΑΡΑΚΤΙΝΓΚΙ στις 16,15
  • ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΘΥΜΑΤΑΙ του ΚΩΣΤΑ ΦΟΛΑ στις 18.00
  • Η ΜΑΝΑ του,ΒΣΕΒΟΛΟΝΤ ΠΟΥΝΤΟΒΚΙΝ στις 19.30
  • ΜΑΜΜΑ ΡΟΜΑ του ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ στις 21.00
  • ΟΛΓΑ ΜΠΕΝΑΡΙΟ του ΧΑΙΜΕ ΜΟΝΓΑΡΔΙΜ στις 22,45

Πληροφορίες

Πότε: Κυριακή 8 Μαρτίου

STUDIO new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής

Τηλ: 210 640054, 210 8220008

Ημερήσιο εισιτήριο: 10 ευρώ ή 5 ευρώ/ταινία