Αρχική > Τι Νέα; > Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 – Τι ώρα θα δούμε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Την Κυριακή η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 – Τι ώρα θα δούμε το εντυπωσιακό φαινόμενο

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το φεγγάρι θα φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020 είναι γεγονός, καθώς η Σελήνη θα συμπέσει σχεδόν – με διαφορά μίας ημέρας – με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη.

Τι ώρα θα δούμε την υπερπανσέληνο

Η υπερπανσέληνος θα σημειωθεί στις 09:34 ώρα Ελλάδας της Κυριακής, ενώ το φεγγάρι θα φτάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη θα έχει την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει.

Γιατί ονομάζεται «υπερπανσέληνος»

Στη βόρεια Αμερική αυτή η υπερπανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε… παγανιά).

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επίσημος αστρονομικός, αλλά δημιουργήθηκε από αστρολόγους. Έως τη δεκαετία του 1970 κανένας δεν μιλούσε για σούπερ-φεγγάρια και υπερπανσέληνους, οπότε ένας αστρολόγος εφηύρε τον όρο, ο οποίος και άρχισε να χρησιμοποιείται με τον καιρό.