Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τους άνδρες, αλλά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Για τις γυναίκες ηλικίας 45 ετών χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας, η πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου αγγίζει το 4,1% ενώ, δύο ή περισσότεροι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τις πιθανότητες στο 30,7%. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί: από την κακή ποιότητα του αέρα μέχρι το διαζύγιο!

1. Κακή ποιότητα αέρα

Ερευνητές από τις ΗΠΑ εξέτασαν 16.000 ασθενείς που είχαν υποστεί 3 τύπους καρδιακών προσβολών και προσπάθησαν να προσδιορίσουν ποιος τύπος ήταν ο πιο δημοφιλής τις ημέρες που ο αέρας δεν ήταν καθαρός. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και του πιο επικίνδυνου τύπου καρδιακής προσβολής. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να ταξιδεύουμε εκτός πόλης όσο πιο συχνά γίνεται.

2. Διαζύγιο


Μελέτη από το Carolina Institute έδειξε ότι το διαζύγιο συνδέεται με υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Οι διαζευγμένοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο κατά 18% από εκείνους που είναι παντρεμένοι. Ο επικεφαλής της έρευνας, Joel Omm, δήλωσε ότι οι εργένηδες ή οι άνδρες που έχουν χάσει τη γυναίκα τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σχέση με τις γυναίκες στην ίδια κατάσταση. Είναι καλύτερα να λύνουμε τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο και να μην φτάνουμε την κατάσταση στα άκρα.

3. Θυμός

Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι 8,5 φορές υψηλότερος στις δύο ώρες μετά από μια έκρηξη έντονου θυμού. Ο Dr. Thomas Buckley αναφέρει ότι οι παράγοντες που την προκαλούν είναι οι διαφωνίες με μέλη της οικογένειας (29%) και άλλους ανθρώπους (42%), καθώς και η ένταση στη δουλειά (14%) και στην οδήγηση (14%). Ο θυμός και το άγχος συνδέονται με την αύξηση του καρδιακού παλμού ενός ατόμου, την αρτηριακή πίεση και την πήξη του αίματος. Όλα αυτά οδηγούν τελικά σε καρδιακή προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί συστήνουν ηρεμιστικά χάπια για να μειώσετε την πίεση στην καρδιά.

4. Κρύος καιρός

Μια 6ετής μελέτη που διεξήχθη από Καναδούς ερευνητές, διαπίστωσε ότι κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 7%. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να είναι ο λόγος που προκαλεί καρδιακή προσβολή. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στις καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

5. Αϋπνία

Τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη από Νορβηγούς ερευνητές έδειξαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής εάν έχετε αϋπνία είναι κατά 45% υψηλότερος από ό,τι αν κοιμάστε καλά. Ο Dr. Lars Erik Laugsand αναφέρει ότι τα προβλήματα ύπνου είναι συχνά και αρκετά εύκολο να θεραπευτούν, οπότε είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν επίγνωση αυτής της σχέσης μεταξύ αϋπνίας και καρδιακής προσβολής και να μιλούν στον γιατρό τους εάν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι άνθρωποι που θέλουν να κοιμηθούν πιο γρήγορα, καλό είναι να πίνουν τσάι με βότανα, χαμομήλι ή βαλεριάνα για να χαλαρώσουν.

από Μαρία Ιωαννάτου