Σύμφωνα με απόφαση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα πρόκειται σύντομα να καταργηθεί. Τι θα γίνει λοιπόν στο τέλος του μήνα; Θα γυρίσουμε πίσω τα ρολόγια μας, όπως κάναμε κάθε χρόνο μέχρι σήμερα ή όχι;Η απάντηση είναι ότι στις 28 Οκτωβρίου θα αλλάξουμε κανονικά τα ρολόγια μας, βάζοντάς τα μία ώρα πίσω, και ενδεχομένως αυτή να μην είναι η τελευταία φορά που το κάνουμε. Πιθανότατα θα τα αλλάξουμε ξανά στις 31 Μαρτίου 2019 για να γυρίσουμε στη θερινή ώρα. Αυτή η αλλαγή του Μαρτίου ίσως να είναι και η τελευταία.

Με βάση την απόφαση της Κομισιόν, η αλλαγή ώρας θα σταματήσει να ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2019. Κάθε κράτος καλείται μέχρι τις 29 Απριλίου να αποφασίσει αν θα διατηρήσει τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να την αλλάξουν για τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.


από Μαρία Ιωαννάτου