Αρχική > Featured > Τι είναι το βιτριόλι και γιατί θεωρείται ως το υγρό των ερωτικών αντιζηλιών;

Τι είναι το βιτριόλι και γιατί θεωρείται ως το υγρό των ερωτικών αντιζηλιών;

Δυστυχώς το βιτριόλι ήρθε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα μετά την επίθεση σε μία 34χρονη γυναίκα στην Καλλιθέα από μία άγνωστη μαυροφορεμένη γυναίκα. Το θύμα, που υπέστη σοβαρές βλάβες και έχασε το ένα του μάτι, υποστήριξε ότι δεν είδε καθαρά τη δράστιδα και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ούρλιαζε απεγνωσμένα και ζητούσε βοήθεια.

Στην wikipedia διαβάζουμε χαρακτηριστικά: Το θειικό οξύ ή βιτριόλι είναι χημική ένωση με μοριακό τύπο H2SO4. Είναι πλήρως διαλυτό στο νερό σε όλες τις συγκεντρώσεις. Είναι ανόργανο, ισχυρό οξύ, καυστικό (προκαλεί εγκαύματα αν πέσει στο δέρμα) και όταν είναι θερμό και πυκνό προκαλεί την οξείδωση ενώσεων.

Η ανακάλυψη του θειικού οξέος πιστώνεται στον αλχημιστή Abu Musa Jābir ibn Hayyān al azdi (Geber) του 8ου αιώνα. Το θειικό οξύ ήταν γνωστό στη Μεσαιωνική Ευρώπη ως «έλαιο βιτριολιού» ή «πνεύμα βιτριολιού» ή απλούστερα ως «βιτριόλι», ανάμεσα σε άλλα ονόματα.

Η κεντρική λέξη «βιτριόλι» προέρχεται από τη λατινική λέξη vitreus, δηλαδή γυαλί, σχετιζόμενο με την υαλώδη εμφάνιση των ένυδρων θειικών αλάτων, που επίσης είχαν το όνομα «βιτριόλι».

Το βιτριόλι ευρύτατα θεωρούνταν η πιο σημαντική αλχημιστική ουσία, ιδιαίτερα για τη χρήση της ως φιλοσοφική λίθο.

Πολύ καθαρό βιτριόλι χρησιμοποιείτο ως ένα μέσο για την αντίδραση με άλλες ουσίες. Αυτό οφειλόταν πολύ στο ότι δεν αντιδρά με το χρυσό, η παραγωγή του οποίου ήταν ο στόχος της αλχημιστικής διεργασίας. Η σημασία του βιτριολιού για την αλχημεία τονίζεται στην αλχημιστική συμβουλή «Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem», που σήμαινε: «Επισκέψου το εσωτερικό της Γης και καθαρίζοντας θα βρεις τη μυστική (φιλοσοφική) λίθο». Το κείμενο αυτό προέρχεται από το γερμανό αλχημιστή του 15ου αιώνα Basilius Valentinus, στο σύγγραμμά του «L’ Azoth des Philosophes».

Τι είναι όμως το βιτριόλι και τι ζημιά προκαλεί;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο κ. Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών μιλώντας στην ΕΡΤ1. Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι το βιτριόλι «είναι εξαιρετικά καυστικό και διαβρωτικό και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη χημική βιομηχανία. Μεταξύ άλλων, έχει εφαρμογές στα λιπάσματα, σε χημικά είδη, στα χρώματα και, κυρίως, στις μπαταρίες οχημάτων».

Ερωτηθείς για τη ζημιά που προκαλεί το βιτριόλι ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών είπε: «Επειδή είναι εξαιρετικά διαβρωτικό προκαλεί μόνιμα εγκαύματα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Καταστρέφει το δέρμα και εισχωρεί βαθιά μέσα στη σάρκα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στους ιστούς. Γι’ αυτό και χρειάζεται σειρά από πλαστικές επεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες. Παλαιότερα, στα αστυνομικά μυθιστορήματα όταν ήθελαν να εξαφανίσουν ένα πτώμα το έριχναν σε ένα μπάνιο με οξύ. Είναι επειδή μπορεί να διαλύσει ακόμη και τα οστά.»

Πόσο εύκολα μπορεί να βρει κάποιος βιτριόλι;

Ο κ. Κατσαρός επισήμανε ότι το βιτριόλι στο παρελθόν πήρε τον τίτλο του «υγρού των ερωτικών αντιζηλιών. Είναι πολύ εύκολο να βρεθεί στην Ελλάδα, στη Σωκράτους, τη Λυκούργου, σε καταστήματα με χημικά. Θα αγοράσετε βιτριόλι με όποια περιεκτικότητα (σ.σ. νερού) θέλετε. Είτε με 50%, είτε 70%, είτε 30%. Για αγορά μικρής ποσότητας δεν υπάρχουν προϋποθέσεις» σημείωσε.