Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ακούμε τη σούπα μίσο, το must πιάτο της γιαπωνέζικης κουζίνας που οι Ιάπωνες τρώνε ακόμα και για πρωινό! Στα εστιατόρια το ενδιαφέρον είναι ότι στη φέρνουν πάντα στο τέλος του γεύματος μαζί με ένα πιάτο ρύζι και όχι στην αρχή όπως θα περίμενες για μια σούπα. 



Τι είναι όμως αυτό το… μίσο; 


Πρόκειται για ένα είδος πάστας, το οποίο θυμίζει ταραμά στην υφή και τη γεύση και παρασκευάζεται κυρίως από φασόλια σόγιας, θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι, τα οποία έχουν υποστεί μακροχρόνια ζύμωση με ειδικά ένζυμα.
Μάλιστα, υπάρχουν διάφορα είδη μίσο, ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν και τον χρόνο ζύμωσης.

Στη μακροβιοτική κουζίνα, το μίσο έχει εξέχουσα θέση και χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλά πιάτα. Παράλληλα, νοστιμίζει πολύ τα φαγητά, ειδικά τις ουδέτερες, όπως τις χορτόσουπες.

Για να διατηρηθούν οι ευεργετικές ιδιότητες του μίσο και οι μικροοργανισμοί που περιέχει, δεν πρέπει να το διαλύσουμε απ’ευθείας στο φαγητό που κοχλάζει, αλλά να το διαλύσουμε σε καυτό νερό που θα βγάλουμε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια, αφού κλείσουμε τη φωτιά και το φαγητό δεν κοχλάζει πια, προσθέτουμε το διαλυμένο μίσο.

Τα θετικά του μίσο

Το μίσο βοηθά πολύ την πέψη, τονώνει και καθαρίζει το αίμα και χαρίζει ενέργεια στον οργανισμό, παρέχοντας ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες (ιδιαίτερα Β12),  θεωρείται δε ότι συμβάλλει στην προστασία από τη ραδιενέργεια. 

Γενικά οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση καλλιεργούν ένα καλό βιότοπο στο έντερο πράγμα πολύ σημαντικό μιας και το 70% της ανοσοποίησης μας ελέγχεται από το έντερο, μέσα από ένα πολύπλοκο δίκτυο λεμφικού ιστού.  

Σούπα μίσο με λαχανικά 

Υλικά
1 κρεμμύδι, ένα κομμάτι φύκι wakame, 1-2 καρότα, 1 γλυκοπατάτα, δύο κολοκυθάκια όλα ψιλοκομμένα, λίγο τζίντζερ, ένα κρεμμυδάκι φρέσκο για γαρνίρισμα, 1 κουταλιά της σούπας μίσο, 1 λίτρο νερό.

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το wakame (φύκια) σε κρύο νερό, ώσπου να μαλακώσει και το κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε τα λαχανικά μαζί με τα φύκια και το νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Παίρνουμε μισή κούπα από το ζωμό και προσθέτουμε το μίσο, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Ρίχνουμε το διάλυμα μέσα στη σούπα, αφού έχουμε κλείσει τη φωτιά και δεν κοχλάζει το φαγητό. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή τζίντζερ και αν θέλουμε με μια κουταλιά σάλτσα σόγιας.

από infowoman team