Αρχική > Ο Θάνος Ασκητής απαντά > Τι είναι η ωκυτοκίνη και ποιος ο ρόλος της στον οργασμό και τις σχέσεις μας;

Τι είναι η ωκυτοκίνη και ποιος ο ρόλος της στον οργασμό και τις σχέσεις μας;

ωκυτοκινη

Τελευταία πολλά ακούγονται για την ορμόνη του έρωτα και της αγάπης, γνωστή ως ωκυτοκίνη. Τι συμβαίνει με αυτή και γιατί ο ρόλος της είναι τόσο σημαντικός για μια επιτυχημένη σχέση;

Το infowoman.gr συνομίλησε με τον Δρ. Θάνο Ασκητή, νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, και έμαθε τα πάντα γύρω από αυτή την θαυματουργή ορμόνη…

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που έχει απασχολήσει εδώ και πολλά χρόνια τόσο τις ρομαντικές ψυχές των ποιητών, όσο πλέον και τους ίδιους τους επιστήμονες.

Από τη δεκαετία του 60’ η ψυχολόγος Dorothy Tennov, άρχισε να μελετά την κατάσταση του να είναι κανείς ερωτευμένος.

Στην έρευνά της βρήκε πως οι περισσότεροι από τους ερωτευμένους που εξέτασε, ξοδεύουν το 85-100% της ημέρας, για να σκέφτονται το «αντικείμενο της αγάπης τους».

Έτσι, χρησιμοποίησε μία νέα επιστημονική ορολογία για να περιγράψει αυτή την κατάσταση: «limerence», για την οποία δεν υπάρχει ακριβής ελληνική μετάφραση, αλλά σηματοδοτεί την ακούσια, νοητική και συναισθηματική κατάσταση της έντονης ερωτικής επιθυμίας για έναν άλλον άνθρωπο.

Έκτοτε, πολλοί ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που εμπλέκονται σ’αυτό το τόσο δυνατό συναίσθημα των ανθρώπων.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταλήξει στον κυρίαρχο ρόλο που κατέχει μια συγκεκριμένη ορμόνη. Το όνομα αυτής: ωκυτοκίνη.

Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο, μια νευρο-ορμόνη που εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα φυσιολογικών, συμπεριφορικών και κοινωνικών διαδικασιών. Έχει κερδίσει επάξια τη δημοσιότητά της για την αίσθηση του «δεσίματος» που προκαλεί στα ζευγάρια και έχει ευρέως χαρακτηριστεί ως η ορμόνη του έρωτα και της αγκαλιάς.

Όπως εξηγεί ο Dr. Mac Donald «στους ανθρώπους, απελευθερώνεται ωκυτοκίνη, όταν αγκαλιάζονται ή βιώνουν ευχάριστη φυσική επαφή και παίζει κεντρικό ρόλο στον κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης». Ο MacDonald συνεχίζει «Γνωρίζουμε πως η επικοινωνία με την οπτική επαφή η οποία επηρεάζεται από την ωκυτοκίνη, είναι ζωτικής σημασίας στην πολύ στενή, συναισθηματική επικοινωνία για όλα τα είδη συναισθήματος, της αγάπης, του φόβου, της εμπιστοσύνης, του άγχους». Συγκεκριμένα για τους άνδρες, έχει βρεθεί πως η ωκυτοκίνη ενισχύει το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους όταν αντικρίζουν το πρόσωπο των συντρόφων τους.

Ωκυτοκίνη και Σεξ

Η επίδρασή της ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στο συναισθηματικό κόσμο, αλλά είναι παρούσα και στη σεξουαλική πράξη. Και στα δυο φύλα, η σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη στύση και τον οργασμό. Κάποιοι ερευνητές τονίζουν τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της συγκέντρωσης της ωκυτοκίνης και της έντασης του οργασμού. Επιπλέον, μακροχρόνια λήψη ωκυτοκίνης σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βελτίωσε τη σεξουαλική τους λειτουργία και μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Περισσότερες μελέτες στα επίπεδα του αίματος και τους γενετικούς παράγοντες σε καταθληπτικούς ασθενείς, αφήνουν περιθώρια στη πιθανότητα αυτή η ορμόνη να παίζει έναν ρόλο και στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης.

Με αυτή την ανακάλυψη, ανοίγει άλλη μια πόρτα για τις ευεργετικές ιδιότητες της ωκυτοκίνης στον άνθρωπο, ερωτευμένο και μη. Μια μελέτη από Γερμανούς επιστήμονες, ανακοίνωσε πως η ωκυτοκίνη κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο εξωστρεφείς και οι κλινικοί ερευνούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως πιθανή θεραπεία για τα συμπτώματα του αυτισμού.

Οι θετικές της ιδιότητες έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες να την θεωρούν ως μια πολλά υποσχόμενη ορμόνη, για ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις και θεραπεία πολυάριθμων ψυχιατρικών ασθενειών. Πιο συγκεκριμένα, την προορίζουν για ψυχιατρικές διαταραχές που χαρακτηρίζονται από επίμονο φόβο, επαναληπτική συμπεριφορά, μειωμένο αίσθημα εμπιστοσύνης και αποφυγή κοινωνικών επαφών.

ωκυτοκίνη1

Φαίνεται λοιπόν να υπάρχουν αξιόλογες αποδείξεις πως η ωκυτοκίνη έχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ως ένα νέο αντιψυχωσικό, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή μελέτη για να ειπωθεί κάτι τέτοιο με σιγουριά. Παράλληλα, έχει βρεθεί πως δυστυχώς τα πιο μοναχικά άτομα δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις θαυμάσιες επιδράσεις της ωκυτοκίνης, όταν αυτή χορηγείται ενδορρινικά. Έτσι, ανοίγει ένας κύκλος αντιπαραθέσεων όπου νέες έρευνες φανερώνουν μια πιο σκοτεινή πλευρά της.

Για παράδειγμα, έχει ενοχοποιηθεί για το αίσθημα φθόνου και ζήλειας που υπάρχει στους ανθρώπους. Η ψυχολόγος Jennifer Bartz και οι συνεργάτες της, βρήκαν πως μπορεί επίσης να κάνει ένα πολύ καχύποπτο άτομο, ακόμα πιο μη συνεργάσιμο και εχθρικό από παλιότερα. Τέτοια αποτελέσματα υπονοούν πως η ωκυτοκίνη δεν είναι απλώς η ορμόνη της αγάπης, αλλά οι επιδράσεις της ποικίλουν σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ακόμα, εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τα σχέδια που κάνουν κάποιοι ερευνητές να παρέχουν ωκυτοκίνη σε ανθρώπους με αυτισμό και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές που συμπεριλαμβάνουν δυσκολίες σε κοινωνικό επίπεδο.

Πέραν όμως των αντιπαραθέσεων που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των ειδικών για την πολυδιάστατη επίδρασή της στη ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, ο ρόλος της στον έρωτα παραμένει ένας και μοναδικός. Και η επιρροή της στους ερωτευμένους κάθε άλλο παρά αρνητική δεν είναι.

Το ερωτευμένο ζευγάρι που αγκαλιάζεται προκαλεί μια έκρηξη έκκρισης ωκυτοκίνης στους οργανισμούς του καθενός. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τόνισε τις ηρεμιστικές ιδιότητες της ωκυτοκίνης, ιδιαίτερα στις γυναίκες, κατά τη διάρκεια και μετά την αγκαλιά, ενώ στις πολύ δεμένες σχέσεις όπως έχει αποδειχτεί από άλλες μελέτες, τα επίπεδά της, είναι ιδιαιτέρως υψηλά.

«Ο σύντροφός μου έχει πρόβλημα με τη στύση του. Ποια είναι η αιτία και τι μπορώ να κάνω εγώ γι’ αυτό;» Η απάντηση από τον ειδικό!

«Είμαι παντρεμένη πολλά χρόνια. Αγαπώ το σύζυγό μου, αλλά γιατί έχει χαθεί η σεξουαλική ικανοποίηση μεταξύ μας;»

«Αγαπητή εργαζόμενη μαμά: Σταμάτα να νιώθεις ενοχές για τις επιλογές σου!»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ