Αρχική > Infohealth > Τι απαντά ο Γκ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση του infowoman για τη δράση της βιταμίνης D κατά του κορωνοϊού

Τι απαντά ο Γκ. Μαγιορκίνης σε ερώτηση του infowoman για τη δράση της βιταμίνης D κατά του κορωνοϊού

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η διαπιστευμένη συντάκτρια του infowoman απηύθυνε ερώτημα για τη δράση της βιταμίνης D κατά του κορωνοϊού στον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Όπως σημείωσε ο καθηγητής:

“Στο επίπεδο των επιδημιολογικών αποδείξεων αυτό που υπάρχει είναι ότι αυτοί που είχαν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D είχαν χειρότερη πρόγνωση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος παίρνει βιταμίνη D γίνεται άτρωτος. Αυτό που δεν λένε οι συγκεκριμένες μελέτες είναι αν βελτιώνοντας τη βιταμίνη D έχεις καλύτερη πρόγνωση. Γιατί υπάρχουν πολλές φορές καταστάσεις, διαφορετικοί βιολογικοί παράγοντες που έχουμε ο καθένας στον οργανισμό μας μπορεί να συσχετίζονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει παρεμβατική μελέτη, μελέτη που δείχνει όποιος πάρει βιταμίνη D, θα έχει καλύτερη πρόγνωση. Έχοντας πει αυτό, το να πάρει κάποιος βιταμίνη D, ενώ έχει έλλειψη, έχει πολλές ευεργετικές δράσεις και κακό δεν θα έκανε να τη συμπληρώσει. Δεν ξέρουμε πλήρως τον μηχανισμό, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τέτοιο σημείο όμως ώστε να μην το ενισχύει ώστε να γίνεται… γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό στο οποίο οφείλεται το βαρύ covid. Το βαρύ covid οφείλεται σε κακή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα δεν είναι ότι το ενισχύει αλλά το βοηθά να κοντρολαριστεί καλύτερα. Γιατί το βαρύ covid είναι μια “αυτοάνοση αντίδραση”. Δεν γνωρίζουμε τους μηχανισμούς ακριβώς, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι κάποιος παίρνοντας βιταμίνη D γίνεται άτρωτος. Κακό δεν είναι να την πάρει αλλά δεν γίνεται άτρωτος”.