Η υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα (υποθυρεοειδισμός) είναι η πιο κοινή ενδοκρινική διαταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ασθενείς παρουσιάζουν αύξηση βάρους, αδυναμία, λήθαργο, δυσκοιλιότητα, στειρότητα, αναιμία, κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να οδηγήσει σε κώμα και θάνατο, μας λέει ο διάσημος Αμερικανός Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown κ. Leonard Wartofsky.

 

Η θεραπεία είναι πολύ απλή, με τη λήψη ενός δισκίου υποκατάστασης της ορμόνης του θυρεοειδούς γνωστής ως θυροξίνη. Η προσεκτική εξατομικευμένη δοσολογία θυροξίνης είναι απαραίτητη για την επίτευξη φυσιολογικής ή τέλειας ορμονικής ισορροπίας σε κάθε ασθενή. Και αυτή η αποκατάσταση σε φυσιολογική ή τέλεια ισορροπία επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση απλών εξετάσεων αίματος και την προσαρμογή της χορηγούμενης δόσης. Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για την υπερδοσολογία, όσο και για την υπερ-υποκατάσταση, καθώς και για την υπο-υποκατάσταση. Η κατάλληλη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και στα παιδιά στην περίοδο της ανάπτυξης.

 

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά φάρμακα και / ή παθήσεις που περιπλέκουν τη θεραπεία, είτε επηρεάζοντας το μεταβολισμό της θυροξίνης, είτε μειώνοντας την απορρόφησή της. Κύρια στην τελευταία αυτή κατηγορία είναι το σύνδρομο δυσαπορρόφησης λόγω γαστρεντερικής νόσου, καθώς και τα φάρμακα που μειώνουν την απορρόφηση της θυροξίνης, όπως τα συνηθισμένα συμπληρώματα σιδήρου, τα αντιόξινα, εκείνα κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και τα συμπληρώματα ασβεστίου. Το πρωινό επηρεάζει, επίσης, την απορρόφηση.

 

Ένα εμπορικά διαθέσιμο φαρμακευτικό σκεύασμα θυροξίνης φαίνεται ότι παρακάμπτει αυτά τα προβλήματα απορρόφησης, καθώς η ορμόνη περιέχεται είτε σε υγρή μορφή σε μαλακή κάψουλα είτε σε υγρή μορφή υδατικού διαλύματος, τα οποία απορροφώνται γρήγορα και πλήρως, επιτυγχάνοντας φυσιολογικά επιθυμητά επίπεδα θυροξίνης με μεγαλύτερη ευκολία από τα παραδοσιακά δισκία. Ως εκ τούτου, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη χρήση αυτών των νέων μορφών θυροξίνης σε ασθενείς που φαίνεται να έχουν προβλήματα απορρόφησης. Μόλις καθοριστεί η κατάλληλη δόση, ο ασθενής χρειάζεται μόνο να κάνει έναν έλεγχο παρακολούθησης αίματος μια φορά τον χρόνο για να διαπιστώσει ότι παραμένει σε ορμονική ισορροπία και η ζωή του, έτσι, να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

από Σοφία Κωστάρα