Αρχική > Featured > Θρίλερ στον αέρα: Πώς δύο Έλληνες γιατροί έσωσαν επιβάτιδα – Απαραίτητη η γνώση πρώτων βοηθειών

Θρίλερ στον αέρα: Πώς δύο Έλληνες γιατροί έσωσαν επιβάτιδα – Απαραίτητη η γνώση πρώτων βοηθειών

Κανείς από τους επιβάτες της πτήσης των πορτογαλικών αερογραμμών ΤΑΡ δεν γνώριζε ότι το ταξίδι τους θα έπαιρνε αυτή την τροπή. Μετά από μία ώρα πτήσης, μια γυναίκα που ταξίδευε μόνη της έχασε τις αισθήσεις της. Δύο Έλληνες καρδιολόγοι που επέβαιναν στο αεροσκάφος έμελλε να γίνουν οι ήρωες που λίγο αργότερα της έσωσαν τη ζωή.

Ο Νίκος Σπηλιόπουλος και ο Γιώργος Αγγελόπουλος επέστρεφαν στην Ελλάδα μετά από ένα ιατρικό συνέδριο στη Λισαβόνα. Η 54χρονη ήταν τυχερή μέσα στην ατυχία της, έχοντας συνεπιβάτες τους δύο Έλληνες καρδιολόγους που άμεσα την εξέτασαν και της προσέφεραν βοήθεια. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, έδωσαν τις πρώτες βοήθειες στη γυναίκα με θωρακικές μαλάξεις και παροχή οξυγόνου.

Οι αεροσυνοδοί και όλο το πλήρωμα του αεροσκάφους ήταν ψύχραιμοι και έδρασαν άμεσα. Οι υπόλοιποι επιβάτες διατήρησαν κι εκείνοι την ψυχραιμία τους και αυτό, όπως υπογραμμίζουν, είναι πολύ σημαντικό.

Η γυναίκα ύστερα από λίγο συνήλθε. Μάλιστα, οι δύο καρδιολόγοι συνομίλησαν μαζί της και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ζυρίχης, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Απαραίτητες οι πρώτες βοήθειες

Ο Νίκος Σπηλιόπουλος τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, όλοι μας, πώς μπορούμε να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε συνανθρώπους μας, αναφέροντας ότι «υπάρχουν ομάδες που διδάσκουν βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στο κοινό, μέσω σεμιναρίων, στα οποία, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή».