Αρχική > Featured > Θες να φτιάξεις τον δικό σου κήπο στη… βεράντα; Ακολούθησε τις οδηγίες του ειδικού μας!

Θες να φτιάξεις τον δικό σου κήπο στη… βεράντα; Ακολούθησε τις οδηγίες του ειδικού μας!

Το μότο των τελευταίων ημερών είναι #μένουμε_σπίτι και ψάχνουμε δημιουργικούς τρόπους να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Οι περισσότεροι το έχουν ρίξει στη μαγειρική, άλλοι στις χειροτεχνίες και στη διακόσμηση του σπιτιού, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που βγαίνουν λίγο παραέξω -μέχρι το μπαλκόνι τους για να επιδοθούν στην κηπουρική!

Κι επειδή μαθαίνουμε ότι πρόκειται για ένα χόμπι με πολλούς υποστηρικτές αυτή την περίοδο, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας.

Σε αυτό μάς βοήθησε ο κ. Γιάννης Γιαννάκος MSc Γεωπόνος ΓΠΑ, που διατηρεί φυτώριο στην περιοχή της Καλλιθέας, δίνοντάς μας συμβουλές για το πώς θα φυτεύσουμε αρωματικά και κηπευτικά φυτά στο μπαλκόνι μας αλλά και πώς θα τα φροντίσουμε σωστά.

«Υπάρχουν δύο επιλογές για να φτιάξουμε έναν όμορφο, μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας. Η πρώτη είναι με αρωματικά φυτά που είναι και η πιο εύκολη επιλογή και η άλλη είναι τα κηπευτικά.

Μερικά από τα φυτά που ανήκουν στην κατηγορία των αρωματικών είναι ο δυόσμος, η μέντα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, η ρίγανη, η μαντζουράνα, το φασκόμηλο. Όλα αυτά είναι αειθαλή φυτα, είναι αυτοφυή στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι είναι ιδανικά για το κλίμα μας. Έχουν ελάχιστες απαιτήσεις. Ο πιο εύκολος τρόπος να τα χαλάσει κάποιος είναι η πολλή φροντίδα».

Πόσο νερό χρειάζονται τα αρωματικά φυτά;

«Η απάντηση είναι πολύπλοκη γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορείς να το σκεφτείς πολύ απλά ως εξής: Αν πούμε κάθε τρεις μέρες, θα ήταν το ίδιο για τον Αύγουστο και το ίδιο για τον Ιανουάριο; Κι επιπλέον, κάθε 3 μέρες μισό λίτρο, ένα λίτρο ή 5 λίτρα; Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, οπότε η απάντηση καταλήγει σε μία πολύ εύκολη πρόταση: τα ποτίζουμε όταν στεγνώνουν. Καλό είναι να ρίχνουμε λίγο νερό και συχνά. Όσο λιγότερο νερό τους ρίχνουμε τόσο μεγαλύτερη αρωματική αξία αποκτούν. Το νερό διαλύει την αρωματική ουσία».

Τα αρωματικά φυτά μπορούν να συνδυαστούν και μεταξύ τους σε ζαρντινιέρες, αλλά όχι όλα με όλα. Πρέπει να προσέξουμε τη φυλλική τους επιφάνεια. Το δεντρολίβανο και το θυμάρι, που έχουν και τα δύο μικρή φυλλική επιφάνεια, μπορούν να ταιριάξουν. Ο δυόσμος με τον μαϊντανό και τη μέντα μπορούν επίσης να ταιριάξουν επειδή έχουν όλα μεγάλη φυλλική επιφάνεια.

«Καλό είναι να τα έχουμε σε σχετικά φωτεινό σημείο, αρκεί να σκεφτούμε τις συνθήκες που υπάρχουν στο ελληνικό δάσος, εκεί όπου βγαίνουν τα αρωματικά φυτά», μάς λέει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Κάτι επίσης αρκετά σημαντικό που δε το γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι πρέπει να τα κλαδεύουμε ακόμα κι όταν δεν τα χρησιμοποιούμε γιατί έχουν την τάση να προσπαθούν να βρουν φως, οπότε ψηλώνουν και δεν είναι αισθητικά όμορφα. Στη φύση αυτό είναι επιθυμητό, στο μπαλκόνι μας όμως δεν είναι τόσο όμορφο».

Πώς θα καλλιεργήσετε τις δικές σας ντομάτες

Αν τώρα θέλετε να πάτε λίγο παραπέρα και να δημιουργήσετε ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι του σπιτιού σας, η καλύτερη επιλογή είναι οι ντομάτες ή οι πιπεριές που ανήκουν στην ίδια οικογένεια και χρειάζονται την ίδια φροντίδα.

«Χρειάζονται περίπου 30-40 εκατοστά βάθος. Καλό είναι στις μεταφυτεύσεις να βάζετε ασβέστιο και μαγνήσιο, ειδικά στην αρχή κι έπειτα κάθε 15-20 μέρες. Επίσης, καλό είναι να τα αγοράζουμε ως σπορόφυτα παρά ως σπόρους, γιατί αφενός είναι δύσκολη η διαδικασία από σπόρος να γίνει φυτό που να είναι έτοιμο για μεταφύτευση και έχει μεγάλες απώλειες, και αφετέρουν δεν αξίζει από οικονομική άποψη. Αρκεί να σκεφτείτε ότι ένα φακελάκι με σπόρους κοστίζει 80 λεπτά, ενώ το σπορόφυτο 40 λεπτά. Γλιτώνεις όμως πολύ χρόνο και κόπο επιλέγοντας σπορόφυτο.

Καλύτερο λοιπόν είναι το σπορόφυτο, το παίρνεις έτοιμο και είναι περίπου ενός με ενάμιση μήνα το φυτό. Έπειτα, από τη στιγμή που θα μπει στη γλάστρα θέλει 2-2,5 μήνες ανάλογα με την ποικιλία.

Από ένα σημείο και μετά, τόσο η ντομάτα όσο και η πιπεριά χρειάζεται υποστύλωση και καλό είναι επίσης να τη βοηθήσουμε με βιολογικό λίπασμα, το οποίο περιέχει κάλλιο και προωθεί την ανθοφορία και κατά συνέππεια την καρποφορία.

Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να φυτέψουμε στην ίδια γλάστρα έναν κατιφέ, που έχει την ιδιότητα να τραβάει μακριά από τη ντομάτα τους νηματώδεις, τους μικροοργανισμούς που είναι κρυμμένοι στο χώμα και απειλούν το φυτό μας.

Τέλος, στην προσπάθειά της η ντομάτα-πιπεριά να δέσει όλα τα λουλουδάκια που θα έχει βγάλει, δεν θα καταφέρει να δέσει κανένα. Χρειάζεται λοιπόν στη φάση της ανθοφορίας, πριν καν αρχίσει να τα δένει, να αφαιρούμε μόνοι μας λουλούδια από το φυτό, κοντά στο 60% πρέπει να αφαιρεθεί, ώστε να μπορέσει να δέσει τα υπόλοιπα πιο καλά».