Θέλεις να κλάψεις; Κάν’ το! Οι κορυφαίες συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους εν μέσω κορωνοϊού

Οι άνθρωποι απλά δεν είναι προορισμένοι να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι, καθώς η κατάσταση με τον κορωνοϊό αλλάζει μέρα με τη μέρα, βιώνουμε πρωτοφανή επίπεδα άγχους, λένε οι ψυχολόγοι.

Μια μελέτη του 2016 από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το άγχος μεγιστοποιείται όταν η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη. Στην πραγματικότητα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα είναι πιο αγχωτική από το να γνωρίζεις κάτι κακό που θα συμβεί.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr Frances Goodhart, το σώμα μας είναι πιθανό να κάνει κάτι για να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης επειδή το νευρικό μας σύστημα συνεχώς αντλεί ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, που μας κάνουν να νιώθουμε αγχωμένοι και ανήσυχοι.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σταματήσετε να νιώθετε έτσι:

Υιοθετήστε ρουτίνες

Ένας τρόπος για να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης είναι να δημιουργήσετε μια ρουτίνα για την ημέρα σας: καθορίστε συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνήσετε, θα κάνετε ντους, θα ντυθείτε, θα φάτε και θα πάτε για ύπνο το βράδυ. «Αυτό σας βοηθά να δημιουργήσετε κάποια σιγουριά μέσα στην ημέρα σας», λέει η Dr Goodhart.

Φιλτράρετε τις ειδήσεις που ακούτε

Το άγχος θα διατηρηθεί με τον συνεχή έλεγχο των πληροφοριών και με τις διαθέσιμες ειδήσεις 24 ώρες την ημέρα», λέει η ψυχολόγος Dr Meg Arroll. Μπορεί να μην είστε σε θέση να ελέγξετε την εξέλιξη του ιού, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τις ειδήσεις που φτάνουν σε εσάς. Ένα καλό κόλπο είναι να σκεφτείτε τις ανησυχίες σας και να τις γράψετε σε ένα χαρτί για να τις βγάλετε από το μυαλό σας.

Ακολουθήστε τους κανόνες

Ακολουθώντας προσεκτικά τις κατευθυντήριες γραμμές για το πλύσιμο των χεριών και την κοινωνική απομόνωση δεν είναι μόνο μια καλή πρακτική, αλλά μπορεί και να μειώσει το άγχος.

Σε αυτή τη μελέτη του 2016 σχετικά με την αβεβαιότητα, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που είχαν αποδεχθεί την αβεβαιότητα, τα πήγαιναν καλύτερα. Έτσι, υπακούοντας στους νέους κανόνες μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε κάποια αίσθηση ελέγχου και να μετριάσετε το άγχος σας.

Διασκεδάστε!

Το άγχος είναι χειρότερο όταν ο εγκέφαλος έχει χώρο για τον φόβο, οπότε γεμίστε το χρόνο σας και εστιάστε σε δραστηριότητες που σας φέρνουν χαρά. Για παράδειγμα, μπορείτε να μάθετε πώς να παίζετε πιάνο ή να μιλάτε μια ξένη γλώσσα. «Οι δημιουργικές αναζητήσεις ενισχύουν τη συναισθηματική υγεία και μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αυτοαπομόνωση», λέει η Dr Arroll.

Κοινωνικοποιηθείτε

Η τακτική επικοινωνία με τους φίλους, την οικογένεια και τους γείτονές σας μέσω τηλεφώνου ή συνομιλιών μέσω βίντεο είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της προοπτικής, την απόσπαση της προσοχής και τη βελτίωση της διάθεσης.

«Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά πλάσματα», λέει η Dr Goodhart, «έτσι η διατήρηση της επικοινωνίας είναι σημαντική, αλλιώς μπορεί να γίνει ένας πρόσθετος παράγοντας άγχους».

Φάτε και κοιμηθείτε καλά

Μπορεί να φανεί προφανές, αλλά το άγχος είναι εξαντλητικό και εξαντλεί τα αποθέματα που χρειάζεται ο οργανισμός για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Η Dr Goodhart προειδοποιεί: «Ο διαταραγμένος ύπνος είναι ένα χαρακτηριστικό του στρες και η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλουν στα αυξανόμενα επίπεδα στρες». Πηγαίνετε στο κρεβάτι σε καθορισμένο χρόνο μετά από μια χαλαρή ρουτίνα κάθε βράδυ και αποφύγετε το κινητό τηλέφωνο τη νύχτα.

Αθληθείτε

Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τη χημική επίδραση μιας αντίδρασης στρες. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δέκα λεπτά έντονης άσκησης επαρκούν για να διαλύσουν το άγχος», λέει η Dr Goodhart.

Να είστε αισιόδοξοι

Η Dr Arroll λέει: «Η ευγνωμοσύνη σε περιόδους αυξημένου φόβου και αγωνίας μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε και να βελτιώσουμε τη διάθεση, η οποία λειτουργεί για να διατηρήσει την ψυχολογική ευημερία».

Αναπνεύστε βαθιά

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους σε μια κρίση.

«Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μάχης, το σώμα αντλεί όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο για να τροφοδοτήσει τους μυς, αλλά μπορείτε να ηρεμήσετε αυτή την αντίδραση πολύ απλά εξασφαλίζοντας ότι εκπνέετε για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι εισπνέετε», λέει η Dr Goodhart.

Απλά εισπνεύστε, κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια εκπνεύστε πολύ αργά και απαλά.

Κλάψτε αν θέλετε

Η Dr Goodhart αναφέρει ότι το να εκφράσετε τον θυμό και την απογοήτευσή σας με το χτύπημα ενός μαξιλαριού είναι αποδεκτή (ακόμη και λογική) μορφή ανακούφισης.

«Αν θέλετε να κλάψετε, μη το σταματήσετε! Είναι σημαντικό να αφήσετε τον εαυτό σας να κλάψει».

Σχετικά Άρθρα
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια - Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Όταν το Ψέμα συνάντησε την Αλήθεια – Ένας μύθος που μας οδηγεί στη Γυμνή Αλήθεια
Αυτά είναι τα πιο "γκρινιάρικα" ζώδια
Αυτά είναι τα πιο “γκρινιάρικα” ζώδια
"Οθόνες το όπιο των λαών, τελικά;" Σκέψεις και συναισθήματα της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου
“Οθόνες το όπιο των λαών, τελικά;” Σκέψεις και συναισθήματα της συγγραφέως Σταυρούλας Αποστολίδου
Συγκίνησε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: Η «απαίσια» παιδική του ηλικία και το «ευχαριστώ» στην γυναίκα του
Συγκίνησε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ: Η «απαίσια» παιδική του ηλικία και το «ευχαριστώ» στην γυναίκα του
Μίμης Πλέσσας Λουκίλα Καρρέρ: Το μυστικό της δυνατής σχέσης τους και της μακροζωίας του
Μίμης Πλέσσας Λουκίλα Καρρέρ: Το μυστικό της δυνατής σχέσης τους και της μακροζωίας του
8 συνήθειες για να παραμένετε ήρεμοι υπό πίεση
8 συνήθειες για να παραμένετε ήρεμοι υπό πίεση

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του