Αρχική > Εικαστικά > Θα δίνατε ποτέ 120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο;

Θα δίνατε ποτέ 120.000 δολάρια για μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο;

Πόσα χρήματα θα μπορούσατε να δώσετε για μία μπανάνα; Και για να ακριβολογήσουμε, για μία μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο με μονωτική ταινία; Και για να ακριβολογήσουμε πιο πολύ πόσα χρήματα θα δίνατε αν αυτή η μπανάνα ήταν έργο τέχνης; Θα δίνατε ας πούμε 120.000 δολαρία; 

Ο λόγος για το έργο τέχνης του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν που εκτίθεται στο Μαϊάμι από την Perrotin, μια γκαλερί σύγχρονης τέχνης που ιδρύθηκε στο Παρίσι και έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν με τον Ιταλό αιρετικό καλλιτέχνη. Το έργο του έχει  τίτλο «Comedian» και παρουσιάζεται μία μπανάνα που αγόρασε σε ένα μανάβικο του Μαϊάμι και ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας. 

Υπάρχουν μάλιστα, τρεις εκδοχές του έργου, όπως λέει η γκαλερί, με τις δύο να έχουν ήδη πουληθεί στην τιμή των 150.000 δολαρίων. 

Πριν από την πώληση του συγκεκριμένου έργου, ο ιδρυτής της γκαλερί, Εμανουέλ Περοτίν, δήλωσε στο CNN πως οι μπανάνες είναι «ένα σύμβολο του παγκόσμιου εμπορίου καθώς και μια κλασική συσκευή χιούμορ» προσθέτοντας πως ο καλλιτέχνης μετατρέπει τετριμμένα αντικείμενα σε «μέσα μεταφοράς τόσο απόλαυσης όσο και κριτικής». 

Ωστόσο, οι πιθανοί αγοραστές του τελευταίου κομματιού της μπανάνας, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όταν η μπανάνα θα αρχίσει να αποσυντίθεται.

Σημειώστε πως ο Κατελάν είναι αρκετά αιρετικός στις δημιουργίες του. Είναι αυτός που καλλιτέχνησε τη χρυσή λεκάνη τουαλέτας που είχε κλαπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από το ανάκτορο Μπλένιμ της Βρετανίας.