Αρχική > Featured > Τέλος στο μυστήριο της γαμο-βάπτισης με απόφαση του μητροπολίτη Χίου

Τέλος στο μυστήριο της γαμο-βάπτισης με απόφαση του μητροπολίτη Χίου

Η απόφαση του μητροπολίτη Μάρκου για την απαγόρευση της ταυτόχρονης διεξαγωγής γάμου και βάπτισης στην ίδια εκκλησία, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο νησί της Χίου. Η προφορική εντολή λέγεται ότι δόθηκε σε πρόσφατη ιερατική συνάντηση, με τους πολίτες αλλά και τους ίδιους τους ιερείς να αντιδρούν έντονα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Πολίτης», το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι ένα ζευγάρι που παντρεύτηκε πρόσφατα στον Μητροπολιτικό Ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στον Άγιο Ιάκωβο για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου ενώ ο γάμος πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Ισίδωρο, η βάπτιση τελέστηκε λίγο αργότερα στον Άγιο Κήρυκο εξαιτίας της απαγόρευσης.

Οι πρώτες αντιδράσεις προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς, σύμφωνα με τους οποίους δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των μυστηρίων από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό ναό: «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο, ούτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες της εκκλησίας, άρα πρόκειται για μια προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας».