Αρχική > Infohealth > Μας βοηθά το διάβασμα να ζήσουμε περισσότερο;

Μας βοηθά το διάβασμα να ζήσουμε περισσότερο;

Η ανάγνωση βιβλιών δεν μας παρέχει μόνο γνώσεις και οξύ νου, αλλά και μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο! Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Γιέηλ το διάβασμα συνδεέται με την αύξηση στο προσδόκιμο ζωήε ενός ανθρώπου!

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές συνήθειες καθενός, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σε βάθος 12 ετών. Στη διάρκεια της 12ετούς μελέτης, πέθαναν το 27% των αναγνωστών βιβλίων και το 33% όσων δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία. Όσα περισσότερα βιβλία διάβαζε κάποιος, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου του.

Εκείνοι που διαβάζουν, λοιπόν, ένα βιβλίο έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%, την ώρα που το όφελος από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο.

διάβασμα1

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδυάσει το διάβασμα βιβλίων με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και την απομάκρυνση του κινδύνου άνοιας, με την βελτίωση των συνηθείων του ύπνου και την καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ! «Η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου. Και αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, την μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους»., δηλώνουν οι ερευνητές κα συμπληρώνουν “τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα -περισσότερο από τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα- πράγμα που ωφελεί περισσότερο το νου και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το λεξιλόγιο, η λογική, η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοούνται από τα βιβλία, ιδιότητες που επίσης συμβάλλουν στο πλεονέκτημα επιβίωσης που χαρίζει η ανάγνωσή τους”.

Κατά την έρευνα δεν έγινε διαχωρισμός στα είδη των βιβλιών αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες προτιμούσαν την λογοτεχνία!

Τα βιβλία προβλέπουν αν θα γίνει κανείς πλούσιος!

Μας ωφελούν τα βιβλία ζωγραφικής; Ρωτήσαμε ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν, αλλά και τους ειδικούς

Ταξίδεψε σε συναρπαστικά μέρη συντροφιά με τα βιβλία σου