Προς μεγάλη απογοήτευση των fashionistas ανά τον κόσμο, οι γιατροί αποκάλυψαν ότι τα cat-eye γυαλιά ηλίου δεν παρέχουν στα μάτια την προστασία που θα έπρεπε. Όπως τα πλαστικά παπούτσια, αυτή η τάση που λανσάρουν διάσημα fashion icons, μπορεί να μην είναι ιδανική για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τα αξεσουάρ τους όπως πρέπει.Σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο Rahul Pandit, MD, από το Ινστιτούτο Blanton Eye στο Νοσοκομείο Houston Methodist, δεν λειτουργούν πολύ σωστά ως γυαλιά ηλίου: «Είναι πολύ απλό. Με μικρότερους φακούς, ο ήλιος περνά πιο εύκολα στα μάτια μας. Οι μεγαλύτεροι φακοί είναι αναμενόμενο ότι θα σας προστατεύσουν περισσότερο». Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να τα φορούν χαμηλότερα στη μύτη και μακριά από τα μάτια. Αυτό σημαίνει ότι τα μικροσκοπικά γυαλιά ηλίου αφήνουν τα μάτια εκτεθειμένα στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Τόσο οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στα μάτια. Αυτές οι βλάβες περιλαμβάνουν μακροχρόνια προβλήματα απώλειας όρασης και ανάπτυξη καταρράκτη, ενώ σύντομα μπορείτε να υποστείτε φωτοκερατίτιδα, έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, καθώς και άλλα συμπτώματα όπως θολή όραση και ερυθρότητα, που δεν αποτελούν πρόβλημα αν αντιμετωπιστούν γρήγορα.


Για να αποφύγετε αυτές τις ατυχίες, πρέπει να επιλέγετε μεγαλύτερους φακούς και να βεβαιώνεστε ότι τα γυαλιά ηλίου που φοράτε είναι από αξιόπιστη εταιρεία που εγγυάται την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

από Μαρία Ιωαννάτου