Αρχική > Infohealth > Τελικά μας προστατεύουν τα γάντια μιας χρήσης από τον κορωνοϊό;

Τελικά μας προστατεύουν τα γάντια μιας χρήσης από τον κορωνοϊό;

Στην πανδημία αυτή του κορωνοϊού όλο και περισσότεροι φορούν στις εξωτερικές τους δραστηριότητες γάντια μιας χρήσης. Τελικά πρέπει να φοράμε; Μας προστατεύουν;

Σ΄αυτήν την ερώτηση απάντησε με τρόπο κατηγορηματικό ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τονίζοντας πως «τα γάντια μιας χρήσης μας προσφέρουν μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και συμβάλλουν στην απόσπαση της προσοχής μας».

Ελάχιστες είναι οι ενδείξεις πως η χρήση γαντιών μιας χρήσης προστατεύει από την μετάδοση του ιού.  «Η χρήση τους είναι μάταιη, κάνουν περισσότερη βλάβη, παρά καλό», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε «τα γάντια αυτά δεν έχουν σχεδιαστεί για ευρεία χρήση, μπορούν να σκιστούν πολύ εύκολα ή να αποκτήσουν αμυχές».  

«Ο ιός επιμολύνει τα γάντια, ακριβώς όπως και τα χέρια μας. Έχει υπολογιστεί πως αγγίζουμε το πρόσωπό μας 3 με 23 φορές ανά ώρα. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να πιάσουμε το πρόσωπό μας με τα γάντια και να μολυνθούμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως πρέπει να επιδεικνύουμε τεράστια προσοχή όταν τα βγάζουμε, γιατί αν αγγίξουμε τη μολυσμένη τους πλευρά, είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε. 

«Για τον λόγο αυτό πρέπει αφότου αφαιρέσουμε τα γάντια, να πλένουμε πολύ σχολαστικά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.