frangipane1

Μια υπέροχη συνταγή για σήμερα με ιταλικές και πολύ θρεπτικές βάσεις! Κύριο συστατικό της; Τα δαμάσκηνα! Γιατί, όμως, έχουν πάρει τόσο μεγάλη αξία στις μέρες αυτά τα φρούτα;

Επειδή, είναι πλούσια σε φιτικές ίνες, μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά τους, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες  Α και β-καροτίνης. Θέλετε κι άλλα;


Μάθετε, λοιπόν, ότι τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, βιταμίνη Κ, κάλιο και μαγνήσιο!

Οπότε, τι καλύτερο από μια τάρτα με κέντρο τα δαμάσκηνα; Απολαύστε την!

Υλικά:

750 γρ. ώριμα δαμάσκηνα

2 φύλλα φρέσκο δενδρολίβανο

20 γρ. ζάχαρη άχνη

500 γρ. φύλλο κρούστας

30 γρ. νιφάδες αμυγδάλου

Frangipane: 

200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. καστανή ζάχαρη

4 αυγά

2 πορτοκάλια

2  λεμόνια

2 κουταλάκια έλαιο αμυγδάλου

200 γρ. τριμμένο αμύγδαλο

40 γρ. αλεύρι

Γλάσο Limonchello:

75 γρ. ζάχαρη άχνη

75 ml lemonchello

Εκτέλεση: Κόψτε και βγάλτε το κουκούτσι από τα δαμάσκηνα. Τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Κόψτε τα φύλλα δεντδρολίβανου από πάνω πασπαλίστε με την ζάχαρη άχνη και αφήστε σε ένα μπολ να μουλίασουν για μισή ώρα. Στο μεταξύ, φτιάξτε την frangipane: Χτυπήστε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και μετά προσθέστε και τα αυγά. Στο τέλος προσθέστε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και το έλαιο αμυγδάλου. Τυλίξτε πάνω από το αλεύρι και τις νιφάδες αμυγδάλου!

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο. Απλώστε το φύλλο σε ένα ταψί τυλίγοντας τις άκρες, όπως στις τάρτες. Ψήστε το για 15 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Στη συνέχεια, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 160ο και απλώστε πάνω στο φύλλο την frangipane. Από πάνω τοποθετήστε τα δαμάσκηνα και τις νιφάδες αμυγδάλου. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά και μετά αφήστε την τάρτα να κρυώσει λιγάκι.

Για το γλάσο ανακατέψτε τα υλικά καλά και στη συνέχεια γαρνίρετε την τάρτα!

Εύκολη τάρτα κοτόπουλου με φύλλο κρούστας. Plus: Ποια η ιστορία αυτού του φύλλου;

Σοκολατένια τάρτα με φράουλες!

Νόστιμη τάρτα κολοκυθιού. Plus: Πόσα καλά μπορεί να μας προσφέρει το κολοκύθι;

Εύκολη τάρτα με τυρί. Plus: Γιατί την λέμε quiche lorraine;

 

 

από sstrempa