Το ψάρι που το έλεγαν Γκόμπι, είναι μια πρωτότυπη και πρωτοποριακή ιδέα, που μόνο καλό και χαρά μπορεί να επιφέρει – σε μικρούς και μεγάλους.Τι ακριβώς είναι όμως; Πρόκειται για έναν τεράστιο κάδο απορριμμάτων, που στην ουσία είναι μια εικαστική εγκατάσταση, που προτρέπει μικρούς και μεγάλους να αφήνουν καθαρές τις ακτές.

Το έξυπνο project

Όλοι γνωρίζουμε το καταστροφικό οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουν τα πλαστικά σε όλον τον πλανήτη. Κι ενώ πρόκειται για ένα φαινόμενο που πλήττει κατά κόρον και τις παραλίες, ένα ξενοδοχείο στο Μπαλί, το W Bali – Seminyak, είχε την ιδέα της κατασκευής του «Feed Goby the Fish» («Ταΐστε τον Γκόμπι το Ψάρι») με σκοπό τη μείωση των απορριμμάτων στις ακτές.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κάδο-μεταλλική εγκατάσταση σε μορφή ψαριού που συνοδεύεται από την επιγραφή: «Ο Γκόμπι λατρεύει τα πλαστικά, σας παρακαλώ ταΐστε τον».

Η ιδέα που ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο


Τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι καλούνται να ρίξουν τα πλαστικά απορρίμματα σε ένα τεράστιο ψάρι, αντί για τον γνωστό, βαρετό κάδο απορριμμάτων, κάτι που τους προσελκύει όλους περισσότερο. Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής είναι τέτοια (και η ποσότητα των πλαστικών σκουπιδιών που παράγεται στις παραλίες τόσο μεγάλη) ώστε το γιγαντιαίο στομάχι του Γκόμπι γεμίζει κάθε βράδυ – και στη διάρκεια της νύχτας αδειάζει ώστε να είναι έτοιμος το επόμενο πρωί για ένα ακόμα “λουκούλειο” γεύμα.

από Σοφία Κωστάρα