Αρχική > Featured > Τα σημάδια που προειδοποιούν για επερχόμενη καρδιακή προσβολή

Τα σημάδια που προειδοποιούν για επερχόμενη καρδιακή προσβολή

Στην περίπτωση ενός καρδιακού συμβάντος κάθε λεπτό μετρά και έχει σημασία, γιατί μπορεί να σώσει μια ζωή, ίσως και τη δική μας. Όταν συμβεί μια καρδιακή προσβολή , η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, ο μυς της καρδιάς σταματά να συστέλλεται και αρχίζει προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου, να νεκρώνεται.

Από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από καρδιακές προσβολές, περίπου οι μισοί πεθαίνουν μέσα σε μια ώρα από τα πρώτα συμπτώματά τους και πριν φτάσουν στο νοσοκομείο. Επίσης πάνω από τους μισούς ανθρώπους όλων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή περιμένει περισσότερο από δύο ώρες πριν από τη λήψη βοήθειας.

Υπάρχουν όμως μερικά σημάδια «κλειδιά» που δηλώνουν ότι πιθανόν κινδυνεύουμε από καρδιακή προσβολή, οπότε είναι καλό να τα έχουμε υπόψη μας.

1. Κοιλιακό άλγος

Αν έχετε παρατηρήσει το στομάχι σας να είναι ανήσυχο τον τελευταίο καιρό (ναυτία, πόνο ή ακόμα και φούσκωμα) αυτό μπορεί να είναι ένας ύπουλος κώδωνας κινδύνου. Οι κοιλιακοί πόνοι πριν από μια καρδιακή προσβολή έχουν επεισοδιακό χαρακτήρα, που σημαίνει ότι χαλαρώνουν και στη συνέχεια επιστρέφουν για σύντομες χρονικές περιόδους.

2. Αϋπνία

Αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε και δυσκολεύεστε, ή ξυπνάτε ασυνήθιστα νωρίς, μπορεί να είναι σημάδια αϋπνίας  Η αϋπνία είναι συνδεδεμένη με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή ανακοπής, ειδικά στις γυναίκες. Το άγχος και η αφηρημάδα, συχνά είναι συμπτώματα χρόνιας αϋπνίας.

3. Ασυνήθιστη κόπωση

Νιώθετε κουρασμένοι, ακόμα και μετά από έναν καλό νυχτερινό ύπνο; Αυτή η ασυνήθιστη κόπωση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που δείχνουν μια επικείμενη καρδιακή προσβολή. Αυτού του είδους η κούραση δεν πρέπει να έχει προκληθεί από σωματική ή πνευματική δραστηριότητα και θα αυξάνεται προς το τέλος της ημέρας. Παρατηρήστε αν καμία φορά, το να φέρετε εις πέρας απλά πράγματα, όπως , το να στρώσετε το κρεβάτι σας, ή να κάνετε ντους, είναι εξαντλητικό.

4. Απώλεια μαλλιών

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια καρδιακής πάθησης είναι η απώλεια μαλλιών από το στεφάνι του κεφαλιού. Αυτό κυρίως προσβάλει τους άντρες άνω των 50, αλλά μερικές γυναίκες μπορεί να ανήκουν σε αυτή την ομάδα επικινδυνότητας.

5. Ακανόνιστοι σφυγμοί

Η αρρυθμία (ακανόνιστος χτύπος καρδιάς) ή ταχυκαρδία (αυξημένος παλμός) μπορούν να συμβούν αναπάντεχα και συνήθως διαρκούν 1-2 λεπτά. Αν δεν εξασθενήσουν, μπορεί να νιώσετε ζαλάδα και έντονη κούραση, που σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλέσετε αμέσως γιατρό.

6. Απώλεια αναπνοής

Δύσπνοια ή απώλεια αναπνοής, είναι ένα δυνατό συναίσθημα πως είναι αδύνατον να πάρετε μια βαθιά ανάσα. Καμία φορά θα νιώσετε κούραση και ζαλάδα επίσης. Αυτό το σημάδι επηρεάζει τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες, για περίπου έξι μήνες πριν την καρδιακή προσβολή.

7. Ασυνήθιστη εφίδρωση

Συχνά συνδέεται με τις γυναίκες που είναι στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, αυτές οι εξάψεις μπορούν να σηματοδοτήσουν κάτι πολύ χειρότερο. Παρατηρήστε για συμπτώματα που δηλώνουν γρίπη, δροσερό δέρμα ή εφίδρωση ασχέτως θερμοκρασίας χώρου ή σωματικής προσπάθειας.

8. Πόνοι στο στήθος

Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό σύμπτωμα είναι το άβολο αίσθημα στο ένα από τα δύο χέρια, σαγόνι, σβέρκο και ώμους ή στήθος . Στους άντρες , αυτό το σύμπτωμα αναφέρεται στα πιο σημαντικά πρώιμα σημάδια μιας επικείμενης καρδιακής προσβολής που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Από την άλλη, αυτό επηρεάζει μόνο το 30% των γυναικών.

Credit: TipHero