Ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα Χριστούγεννα είναι τα μελομακάρονα, το ίδιο κι εσύ που τώρα διαβάζεις αυτό το άρθρο! Φέτος αποφασίσαμε να σας δείξουμε τη συνταγή για τα πεντανόστιμα μελομακάρονα του Άκη Πετρετζίκη, η οποία είναι η πρώτη που έφτασε τις 1.000.000 προβολές στο κανάλι του στο YouTube.

Αγαπάμε πολύ τις συνταγές του γνωστού γιατί είναι εύκολες και η επιτυχία πάντα δεδομένη, αρκεί να ακολουθήσουμε βήμα-βήμα τις οδηγίες του. Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή για τα διάσημα μελομακάρονά του!

Υλικά:

Για το σιρόπι
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Υλικά (μείγμα 1)
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)


Υλικά (μείγμα 2)
1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σερβίρισμα
μέλι-καρύδια

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Για το σιρόπι

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός απο το μέλι, να βράσουν. Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, ώστε να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το καθένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Tip: Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά!

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: akispetretzikis.com

από Μαρία Ιωαννάτου