Αρχική > Infohealth > Συζήτηση σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας – Έρευνα προκρίνει να μην γυρίζουν πίσω τα ρολόγια κάθε Οκτώβρη

Συζήτηση σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας – Έρευνα προκρίνει να μην γυρίζουν πίσω τα ρολόγια κάθε Οκτώβρη

xeimeriniora_609_355

Οι επιπτώσεις της φθινοπωρινής και θερινής αλλαγής της ώρας θα συζητηθούν στο ΕΚ σήμερα, Πέμπτη στις 8.30πμ (ώρα Γαλλίας). Οι ευρωβουλευτές θα απευθύνουν ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα σχέδιά της να επανεξετάσει τις επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στις μεταφορές και τον τουρισμό, την κατανάλωση ενέργειας, τη γεωργία, τη βιομηχανία και την υγεία, υπό το φως των επιστημονικών ευρημάτων.

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν, επίσης, από την Επιτροπή να εξηγήσει γιατί αγνόησε πολλά επιστημονικά ευρήματα που τονίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις της θερινής αλλαγής της ώρας, κατά πόσο έχει εκτιμήσει το οικονομικό κόστος και τα οφέλη από τις αλλαγές, και κατά πόσο έχει αποδείξεις ότι η καθιέρωση της θερινής ώρας έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Δεν άλλωστε λίγες και οι έρευνες που ασχολούνται με το θέμα, προσπαθώντας με τα αποτελέσματά τους να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων. Σύμφωνα πάντως με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε το θέμα από την άποψη της υγείας των παιδιών και γενικά της δημόσιας υγείας.

Οι Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι, αν τα ρολόγια έμεναν μόνιμα στη θερινή ώρα, τα παιδιά θα είχαν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους να ασκηθούν σωματικά και γενικά να κάνουν διάφορες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου μετά το σχολείο, επειδή ο ήλιος θα έδυε πιο αργά. Αλλά και οι ενήλικες που θα εκτίθεντο περισσότερο χρόνο στο φως όχι μόνο θα είχαν περισσότερη διάθεση για άσκηση, αλλά θα είχαν και καλύτερη διάθεση για περισσότερο χρόνο.

Οι ερευνητές της σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τη δρα Άννα Γκούντμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό «Journal of Behavioural Νutrition and Physical Activity», μελέτησαν 23.000 παιδιά, ηλικίας πέντε έως 16 ετών, από εννέα χώρες. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η δραστηριότητα των παιδιών είναι αυξημένη κατά 15% έως 20% σε καθημερινή βάση τις μέρες του καλοκαιριού σε σχέση με εκείνες του χειμώνα (τα παιδιά φορούσαν ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής των κινήσεών τους).

Όταν τα ρολόγια πάνε πίσω (χειμερινή ώρα), ο ήλιος δύει πιο νωρίς και τα απογεύματα γίνονται λιγότερο φωτεινά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό έχει ως συνέπεια να μη διευκολύνονται τα παιδιά μετά το σχολείο να παίζουν, να ασκούνται και γενικά να κάνουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστητριότητες, κάτι που είναι γνωστό ότι βοηθά στη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Με αυτό το σκεπτικό, οι Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ρολόγια θα πρέπει να ρυθμιστούν μόνιμα μια ώρα πιο μπροστά και να μην γυρίζουν πίσω κάθε Οκτώβριο, κάτι που, όπως λένε, θα ωφελούσε τη δημόσια υγεία. Το ζήτημα αυτό έχει κατά καιρούς απασχολήσει σοβαρά μερικές χώρες, ιδιαίτερα τη Βρετανία, όπου έχει συζητηθεί και στο Κοινοβούλιο, αλλά χωρίς να ληφθεί απόφαση.