Καταπληκτική χορτόπιτα νηστίσιμη πολύ νόστιμη χωρίς αυγά, γάλα και τυριά, αλλά με απίθανη μπεσαμέλ με ζωμό λαχανικών που την κάνει ακόμα πιο νόστιμη.
Η χορτόπιτα αυτή μπορεί να είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για το κυριακάτικο τραπέζι σας, ένα ορεκτικό για τα γιορτινά μας τραπέζια, αλλά να τρώγεται και σκέτη σαν σνακ στο γραφείο, και όχι μόνο.
Τη συνταγή για τη χορτόπιτα βρήκαμε από τη food blogger Νικόλ Μαρίνου.
Ακολουθήστε τις οδηγίες και δημιουργήστε ένα απολαυστικό πιάτο για την οικογένεια σας!
Τραγανή χορτόπιτα νηστίσιμη με μπεσαμέλ λαχανικών
Υλικά
Υλικά για την πίτα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
500 γρ. διάφορα χόρτα άγρια και γλυκά ή σπανάκι
2 τεμ. πράσα το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος ψιλοκομμένα
1 τεμ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα κοτσάνια
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
100 γρ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα φύλλα της πίτας και το ταψί
1/2 κουτ.γλ. κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι κατά βούληση
πιπέρι φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
Υλικά για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ:
60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ.του καφέ μικρό ελαιόλαδο
2-1/2 φλ.τσαγιού ζωμό λαχανικών
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα τη νηστίσιμη μπεσαμέλ για να κρυώσει πριν τη βάλουμε στη γέμιση.
Σε μια μικρή κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά από 3 λεπτά ρίχνουμε το αλεύρι να σοταριστεί σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει καλά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Στη συνέχεια πλένουμε πολύ καλά τα χορταρικά και τα ψιλοκόβουμε βάζοντας σε σουρωτήρι για μακαρόνια με λίγο αλάτι να βγάλουν τα υγρά τους για 30 λεπτά περίπου.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και τα ψιλοκόβουμε και αυτά επίσης σε μικρά κομμάτια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι και αφού ζεσταθεί για λίγο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και σοτάρουμε άλλα 4 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν. Όταν είναι έτοιμα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
Ακολούθως στύβουμε με τα χέρια μας τα χόρτα για να φύγουν τα περιττά υγρά και τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε μέσα στα χόρτα το μείγμα με τα πράσα που ετοιμάσαμε πιο πριν, τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τη μπεσαμέλ λαχανικών που ετοιμάσαμε και προσθέτουμε το τριμμένο μοσχοκάρυδο για άρωμα. Δοκιμάζουμε τη γέμιση αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε προσέχοντας να μη γίνει πολύ αλμυρή.
Για το μοντάρισμα:
Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα 40 εκ. και στρώνουμε ακτινωτά τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα για να μη κολλήσουν.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση της χορτόπιτας και με τη ράχη ενός κουταλιού ισιώνουμε τη γέμιση να πάει παντού.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας ακτινωτά και λαδώνοντάς τα πάλι ενδιάμεσα με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν γύρω γύρω πάνω στην πίτα να κάνουμε ένα στεφάνι (κόρθος) και με ένα πινελάκι λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας για να μη καεί. Τέλος ραντίζουμε με λίγο νερό βρύσης για να γίνει το φύλλο κρατσανιστό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις , στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου στους 200 C βαθμούς για 1ώρα.
Όταν η πίτα έχει ροδίσει πάνω και κάτω την βγάζουμε από τον φούρνο και την τοποθετούμε στον πάγκο της κουζίνας.
Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει 30 λεπτά και στη συνέχεια την κόβουμε σε μεγάλα τριγωνικά κομμάτια.
Διαβάστε επίσης:
Πανεύκολο ρολό με γλυκιά κολοκύθα και μανιτάρια
Απίθανη τάρτα με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο, χωρίς ζάχαρη
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News