Συνταγή για τα πιο τέλεια μελομακάρονα από τον σεφ Αντώνη Φώσκολο

Ο σεφ Αντώνης Φώσκολος μοιράζεται με το Infowoman την πιο τέλεια συνταγή για μελομακάρονα. Γέννημα και θρέμμα Θεσσαλονικός, ο πάντα ανήσυχος και δημιουργικός σεφ προτείνει τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές, τις οποίες ανεβάζει σε βίντεο στο κανάλι του στο youtube “COOKING ACT”.

Στο Infowoman έδωσε συνταγή για μελομακάρονα – το νούμερο ένα γλυκό των Χριστουγέννων – για περίπου 100-120 τεμάχια.

Υλικά

• 1000-1200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 750γρ. ή 3 ποτήρια του νερού ηλιέλαιο

• 300γρ ζάχαρη

• 165γρ. ή ½ ποτήρι του νερού κονιάκ

• 165γρ. ή ½ ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι

• 10γρ. μπέικιν πάουντερ ή 1 ½ γεμάτ κουταλάκι του γλυκού

• 10γρ. σόδα μαγειρική ή 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού

• 10γρ. κανέλα τριμμένη ή 2 κουταλάκια του γλυκού

• 8γρ. γαρύφαλο τριμμένο ή 1 κουταλάκι του γλυκού

• 400γρ. καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

• 500γρ. ζάχαρη

• 450γρ. νερό

• 700γρ. μέλι

• 2 ξύλα κανέλας

Συνταγή για τα πιο τέλεια μελομακάρονα από τον σεφ Αντώνη Φώσκολο

ΕΚΤΈΛΕΣΗ

ΒΗΜΑ 1ο

Βάζουμε σε ένα μεγαλο μπολ που θα πλάσουμε και την ζύμη μας το ηλιέλαιο και την ζάχαρη. Χτυπαμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζαχάρη. Έπειτα προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ στο κονιάκ κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά και το προσθέτουμε στο μίγμα με τη ζάχαρη. Το ίδιο κάνουμε και με τη σόδα στο χυμο πορτοκάλι και το προσθέτουμε αμέσως, καθώς αφρίζει.Τέλος προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε μεχρι να ομογενοποιηθούν.

ΒΗΜΑ 2ο

Προσθέτουμε το 1 κιλό αλεύρι σε δύο δόσεις και ανακατεύουμε με το χέρι η με μια ξύλινη κουτάλα.ΠΡΟΣΟΧΗ ανακατεύουμε απαλά μεχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι, δε ζυμώνουμε για πολλή ώρα γιατί η ζύμη θα βγάλει το λάδι της.Τα 200γρ. αλεύρι τα προσθέτουμε στο τέλος αν χρειάζεται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να έχουμε μια μαλακή κι έυπλαστη ζύμη. Ένα τιπ για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμη, είναι να πλάσουμε ένα μπαλάκι και να το ακουμπήσουμε στον πάγκο μας. Αν «απλώνει» θέλει κι άλλο λίγο αλεύρι.. είναι το γνωστό όσο πάρει!!! Όταν το μπαλάκι στέκεται και είναι παράλληλα κι εύπλαστο είναι έτοιμη η ζύμη!

ΒΗΜΑ 3ο

Πλάθουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια ή μπαστουνάκια των 25-30γρ., τα τοποθετούμε σε μία λαμαρινα χωρίς να τη λαδώσουμε ή να βάλουμε κάποιο αντικολλήτικο χαρτί και τρυπάμε ελαφρά την πανω επιφάνεια τους με ένα πηρούνι. Προσοχή επείδη η ζύμη απλώνει στο ψήσιμο, τα τοποθετούμε με απόσταση το ένα από το άλλο ( περίπου 20 τεμάχια σε κάθε ταψάκι) για να μη διογκωθούν και κολλήσουν μεταξύ τους. Τοποθετούμε δύο ταψιά στο φούρνο κάθε φορά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον στους 180 οC-190 οC μέχρι να χρυσίσουν ( 18΄-23΄ ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας).

ΒΗΜΑ 4ο’

Ξεφουρνίζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κατόπιν τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην πιάσει. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό που αρχίζει και δημιουργείται από το μέλι. Βράζουμε για περίπου 4 λεπτά μέχρι να διαλυθούν καλά το μέλι και η ζάχαρη.

ΒΗΜΑ 5ο

Βουτάμε στο ζεστό σιρόπι τα κρύα μελομακάρονα (10-12 κάθε φορά) και τα αναποδογυρίζουμε για να μελώσουν καλά για 30-40 δευτερόλεπτα περίπου. Προσοχή το σιρόπι μας θα πρέπει να είναι πολύ ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια του μελώματος. Για το λόγο αυτό το κρατάμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, να παραμένει ζεστό χωρίς να βράζει. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το ξαναζεσταίνουμε κάθε φορά που κρυώνει. Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Προσθέτουμε λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο καρύδι. Τα πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι ετοιμα!!! Είναι τριφτά σαν μπισκοτάκια και μελωμένα μέχρι μέσα!

Καλές γιορτές και καλή σας απόλαυση!!!

Δείτε το βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης

Αφράτο, εύκολο και πεντανόστιμο μιλφέιγ από τον Αντώνη Φώσκολο!

Χριστουγεννιάτικη τάρτα με γκοργκοντζόλα και αχλάδι από τον Αντώνη Φώσκολο

Ρολό με μους κάστανο και λευκή σοκολάτα από τον Αντώνη Φώσκολο

Σχετικά Άρθρα
%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%b6%ce%ad%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%cf%84%ce%b7-%cf%830
Τέλειος μεζές για την Τσικνοπέμπτη – Συνταγή για χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπύρα
%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8d%ce%b8%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%85%cf%81%cf%89%ce%b40
Μακαρονάδα με κρέμα κολοκύθας – Μυρωδάτη, τέλεια για τον χειμώνα
%cf%84%ce%b1-cupcakes-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%bf%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%b1%cf%810
Τα cupcakes του έρωτα: Σοκολατένια και λαχταριστά, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%830
Συνταγή για Αγίου Βαλεντίνου: Τέλεια σοκολατάκια σε σχήμα καρδιάς με 2 μόνο υλικά
%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b10
Παραδοσιακή συνταγή για σπανακόπιτα με φέτα, με τραγανό χειροποίητο φύλλο
%ce%b1%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%ae%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%bf0
Αφράτο και λαχταριστό κέικ μήλου με κομμάτια σοκολάτας

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του