Σουπιές στιφάδο, ένα αγαπημένο πιάτο που φτιάχνεται ιδιαίτερα την περίοδο της νηστείας που διανύουμε.
Αυτή την απλή συνταγή για γευστικές σουπιές στιφάδο βρήκαμε από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Συνταγή για σουπιές στιφάδο
Υλικά
1 kg σουπιές
1/2 φλ. ελαιόλαδο
6 κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
5-6 μικρά ξερά κρεμμύδια (ολόκληρα)
2 σκελ. σκόρδο
1/4 φλ. ξύδι από κρασί
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
5-6 αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου (λιωμένα)
2 δαφνόφυλλα
5-6 κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές.
Τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με ένα μαχαίρι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις σουπιές και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε να βγάλουν πρώτα τα ζουμιά τους και στη συνέχεια τις αφήνουμε να στεγνώσουν τελείως. Έτσι ενισχύουμε τη γεύση του θαλασσινού στο στιφάδο.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια κομμένα και ολόκληρα.
Ροδίζουμε τα κρεμμύδια για 5-6΄ και προσθέτουμε τα σκόρδα.
Σοτάρουμε για 1΄, προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1΄.
Σβήνουμε τις σουπιές με το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί στο μισό του όγκου του.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κι ελάχιστο νερό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα και μπόλικο πιπέρι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα κομμένα κρεμμύδια και τα κομμάτια να μείνουν ολόκληρα.
Οι σουπιές θα μαλακώσουν και θα μελώσει η σάλτσα τους σε περίπου 45΄.
Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού.
Διαβάστε επίσης:
Μανιταρόπιτα νηστίσιμη – Με τραγανό φύλλο και τέλεια, κρεμώδη γέμιση
Σάμαλι νηστίσιμο με ταχίνι με μέλι – Σιροπιαστό επιδόρπιο
Google News