Το ιδανικό κυριακάτικο κέικ για να μυρίσει το σπίτι πορτοκάλι και σοκολάτα!
Ένα δίχρωμο κέικ με φέτες καραμελωμένου πορτοκαλιού εξωτερικά και δύο γεύσεις που νιώθεις εναλλάξ…και ένα μυστικό υλικό που δίνει το έντονο χρώμα του και προσδίδει τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τη συνταγή για το κέικ μας δίνει η food blogger paxxi.
Υλικά
Σιρόπι:
3 πορτοκάλια σε φέτες
250 γρ ζάχαρη
300 ml νερό
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για κέικ:
75 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ. γ. κουρκουμά
½ πορτοκαλιού το ξύσμα
75 ml ελαιόλαδο ή άλλο λάδι
180 ml χυμό πορτοκαλιού
7 γρ μαγειρική σόδα
295 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κ.γ. αλάτι
17 γρ κακάο σκόνη
Εκτέλεση
Πλένω και κόβω τα πορτοκάλια σε φέτες μέτριου πάχους.
Τα βάζω σε ένα κατσαρολάκι, γεμίζω με νερό να τα σκεπάζει και ανάβω σε υψηλή ένταση την εστία. Όταν αρχίσει να βράζει, μειώνω την ένταση σε μέτρια-χαμηλή, βάζω μια κουτάλα από πάνω να τα συγκρατεί μέσα στο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά.
Στραγγίζω το νερό, γεμίζω με νέο και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά.
Βγάζω τις φέτες του πορτοκαλιού στο πιάτο και ρίχνω στο κατσαρολάκι τα 250 γρ ζάχαρη, τα 300ml νερό, τη βανίλια, σε μέτρια ένταση, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Βάζω μια-μια τις φέτες πορτοκαλιού μέσα και τις αφήνω να σιγοβράζουν για 10 λεπτά (αν χρειαστεί προσθέτω νερό για να τις καλύπτει. Τις βγάζω σε πιάτο.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη να ενωθούν.
Ρίχνω ένα-ένα τα αυγά και αρωματίζω με τη βανίλια, τον κουρκουμά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτω το λάδι και σε ένα ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού διαλύω τη σόδα ανακατεύοντας και κρατώντας τα πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει το μείγμα.
Τα βάζω στο μπολ και αφού ενώσω το αλεύρι με λίγο αλάτι τα ρίχνω σε δόσεις στο μείγμα.
Σε άλλο μπολ μεταφέρω τη μισή ποσότητα μείγματος και την ανακατεύω με το κακάο.
Βουτυρώνω και αλευρώνω μια 24 εκ. φόρμα με σούστα και τοποθετώ στη βάση και λίγο στα τοιχώματα τις φέτες πορτοκαλιού φροντίζοντας να καλύπτει λίγο η μια την άλλη.
Έπειτα ρίχνω εναλλάξ κουτάλες της σούπας, μια με το μείγμα πορτοκαλιού και μια με το σοκολατένιο.
Χτυπάω απαλά τη φόρμα στον πάγκο να ισιώσει η επιφάνεια της και τη βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 55 λεπτά περίπου.
Βγάζω από το φούρνο, αφήνω 5 λεπτά να κρυώσει και το αναποδογυρίζω στην πιατέλα.
Ρίχνω 2-3 κουταλιές της σούπας από το σιρόπι πορτοκαλιού, αφήνω να απορροφηθεί για 30 λεπτά και έπειτα κόβω σε κομμάτια.
Με αυτά τα 6 σνακ θα μένετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες
Πανεύκολο και ζουμερό κέικ πορτοκαλιού με μέλι
Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι λίστες με τις ευχές γίνονται πραγματικότητα! Αν σκέφτεσαι…
Η βιοφαρμακευτική εταιρεία Chiesi Hellas, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, διακρίθηκε στο θεσμό των «Diversity &…
«Η Μαρία που έγινε Κάλλας», η νέα συναρπαστική σειρά της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία και σενάριο…
Μία αναδρομή για το 2024 μέσα από 43 φωτογραφίες έκανε η Ευρυδίκη Βαλαβάνη σε βίντεο…
Ανακαλείται παρτίδα φαρμάκου για τη χοληστερίνη με απόφαση του ΕΟΦ. Πρόκειται για την παρτίδα 240…
Η αγαπημένη χριστουγεννιάτικη εκστρατεία αγάπης του Sfera 102,2, " Μουσική της Αγάπης", επιστρέφει και αυτά…