Αν σας περίσσεψε τσουρέκι από το Πάσχα, αυτός είναι ο πιο τέλειος τρόπος για να το αξιοποιήσετε!
Φτιάξτε αυτό το τέλειο εκμέκ με το τσουρέκι που σας έμεινε και δεν θα χάσετε.
Σας περίσσεψε τσουρέκι; Φτιάξτε το πιο τέλειο και αφράτο εκμέκ
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τη βάση
500 γρ. πολίτικη βασιλόπιτα ή τσουρέκι (ή όσες φέτες χρειάζεται για να καλύψουμε τον πάτο του σκεύους μας)
λίγη κανέλα σε σκόνη
λίγα αμύγδαλα λευκά, για πασπάλισμα
Για την κρέμα
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
110 γρ. ζάχαρη
1 κλωναράκι φυσική βανίλια ή 2 κάψουλες βανιλίνης
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 γρ. κορν φλάουρ
4 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους
2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
Για το σιρόπι
330 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
η φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
Για τη σαντιγί
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% – 36% λιπαρά
30 γρ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Κρέμα
Βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τις βανιλίνες ή τα σποράκια από το εσωτερικό της φυσικής βανίλιας (για να τα πάρουμε, σχίζουμε τη βανίλια με ένα μαχαίρι).
Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει χλιαρό το γάλα.
Ενδιαμέσως ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές με μια κουτάλα, ώστε η ζάχαρη να μην καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ μέσα σε μια άλλη κατσαρόλα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους.
Προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Αδειάζουμε αυτό το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το αλεύρι και παράλληλα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, για να μη δημιουργηθούν σβόλοι. Η διαδικασία αυτή γίνεται εκτός φωτιάς.
Προσθέτουμε λίγες ακόμη κουταλιές από το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και το μείγμα να έχει παχύρρευστη υφή σαν του μελιού.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα στη φωτιά και, μόλις πάρει βράση, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα με το μείγμα των κρόκων.
Ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μην κάνει κρούστα, και την αφήνουμε κατά μέρος.
Σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (ο χρόνος μετράει από το σημείο βρασμού).
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε το σιρόπι κατά μέρος να γίνει χλιαρό.
Βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα.
Κόβουμε το τσουρέκι ή τη βασιλόπιτα σε φέτες.
Αφαιρούμε την κόρα και τις απλώνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος (πυρέξ) διαστάσεων περίπου 25 x 30 εκ.
Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και βάζουμε στο φούρνο για περίπου 10 λεπτά, μέχρι οι φέτες να ροδίσουν.
Την ίδια ώρα, ψήνουμε σε ένα άλλο ταψί τα αμύγδαλα μέχρι να ροδίσουν (6 – 7 λεπτά).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε στο μούλτι.
Μόλις βγάλουμε τις φέτες από το φούρνο, περιμένουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς και τις περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (περίπου 1 ώρα).
Σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη έως ότου γίνουν σφιχτή σαντιγί.
Συναρμολόγηση
Όταν κρυώσει η βάση, απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα την κρέμα, η οποία θα είναι ακόμη χλιαρή.
Μεταφέρουμε τη σαντιγί σε σακούλα κορνέ και γαρνίρουμε το γλυκό σχηματίζοντας στην επιφάνειά του ροζέτες.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Αφήνουμε το εκμέκ στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες προτού σερβίρουμε.
Διατηρούμε το εκμέκ στο ψυγείο για 4 – 5 ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα έχετε ένα πεντακάθαρο μπάνιο σε μόλις 15 λεπτά
Αυτά τα φυτά θα φέρουν την άνοιξη μέσα στο σπίτι σας – Πώς θα τα διατηρήσετε
Google News