Αν είσαι φανατική της σειράς, Γη της Ελιάς, θα ξέρεις καλά για τη γαλατόπιτα και δη του Πότη που όλοι συμφωνούν πως σαν αυτή δεν έχει. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Μάνης που μοιάζει αρκετά με το γαλακτομπούρεκο, έχει δηλαδή την κρέμα από το μπουρέκι αλλά έχει μόνο ένα φύλλο από κάτω και στα πλαϊνά της.
Εμείς, ψάξαμε για να βρούμε την περίφημη γαλατόπιτα στη Γη της Ελιάς και στο mani-greece.gr, βρήκαμε την παραδοσιακή συνταγή. Δεν ξέρουμε αν είναι έτσι και του Πότη, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως,,, σαν τη γαλατόπιτα της Μάνης δεν έχει!
Ας δούμε, λοιπόν, πώς φτιάχνεται η μανιάτικη γαλατόπιτα
Υλικά
Για την κρέμα θα χρειαστούμε:
3 1/2 λίτρα γάλα πλήρες, φρέσκο
2 κ.σ βούτυρο κερκύρας
1 ξυλάκι κανέλας
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
6 αυγά
15-16 κ.σ. αλεύρι
1 βανιλίνη
Κανέλα, για το πασπάλισμα
Για το φύλλο θα χρειαστούμε:
2 αυγά
αλεύρι όσο πάρει
νερό
Εκτέλεση
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Στη συνέχεια το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά.
Ιδανικά, το αφήνουμε για 8 – 12 ώρες να πήξει.
Την επόμενη μέρα, φτιάχνουμε τη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο. Στη συνέχεια λαδώνουμε το ταψί, βάζουμε το φύλλο πάνω και ρίχνουμε τη κρέμα.
Από πάνω ρίχνουμε μικρά κομματάκια βούτυρο τύπου Κερκύρας, ζάχαρη και κανέλα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Διαβάστε επίσης
Γαλατόπιτα Μάνης: Οι περίφημες συνταγές Μπαρμπαρίγου και Πετρετζίκη που προκάλεσαν τον χαμό
Εύκολη ομελέτα φούρνου με μανιτάρια – Τα 3 μυστικά που θα την απογειώσουν!
Λαζάνια με κιμά: Μία συνταγή του Αντώνη Φώσκολου που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News