Πανετόνε: Λαχταριστή συνταγή για το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο ιταλικό κέικ

πανετόνε-λαχταριστή-συνταγή-για-το-αγ

Το πανετόνε είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι. Πρόκειται για ένα απολαυστικό γλυκό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων για την Ιταλία, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς και στην Ελλάδα. Και δεν απουσιάζει πλέον από το γιορτινό τραπέζι μας.

Αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας πανετόνε και να εντυπωσιάσετε τους πάντες, σας έχουμε την πιο λαχταριστή συνταγή.

ΥΛΙΚΑ:

50γρ μαγιά

40γρ χλιαρό νερό

600 γρ σκληρό αλεύρι

150 γρ άχνη ζάχαρη

5 αυγά

200γρ βούτυρο

Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα και 1 πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

400γρ cranberries, ξανθές σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα (κατά προτίμηση πορτοκάλι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 100γρ από το αλεύρι για να κάνουμε τo προζύμι.

Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στη ζύμη.

Ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ με το γάντζο αρκετή ώρα ώσπου να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το μπολ μας. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα νωπή και αφήνουμε για 8 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τοποθετούμε τη ζύμη σε μια φόρμα κυλινδρική και την αφήνουμε για ακόμα δύο ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ψήνουμε για μια ώρα περίπου και ξεφορμάρουμε αμέσως. Κόβουμε το πανετόνε αφού έχει κρυώσει εντελώς μετά από 8 ώρες.

Διαβάστε επίσης

Συνταγή για τα πιο τέλεια μελομακάρονα από τον σεφ Αντώνη Φώσκολο

Κρατηθείτε: Πόσες θερμίδες έχουν μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκά!

Το μενού των 7 ημερών. 4 Στρατηγικές για να χάσετε βάρος!

Σχετικά Άρθρα
Μελεκούνι: Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου - Μπήκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Μελεκούνι: Πώς να φτιάξετε το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου – Μπήκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πώς να φτιάξετε πανεύκολα ρολάκια κανέλας χωρίς ζάχαρη
Πώς να φτιάξετε πανεύκολα ρολάκια κανέλας χωρίς ζάχαρη
Γευστικότατο κοτόπουλο με noodles και σουσάμι- Δοκιμάστε το!
Γευστικότατο κοτόπουλο με noodles και σουσάμι- Δοκιμάστε το!
Απίθανο κέικ λεμόνι με καρύδα και κονιάκ
Απίθανο κέικ λεμόνι με καρύδα και κονιάκ – Ο, τι πρέπει για τον καφέ!
Συνταγές για 5 ζεστά ροφήματα - Ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Συνταγές για 5 ζεστά ροφήματα – Ιδανικά για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Χειμωνιάτικη και θρεπτική βελουτέ παντζαριού με πορτοκάλι και τζίντζερ
Χειμωνιάτικη και θρεπτική βελουτέ παντζαριού με πορτοκάλι και τζίντζερ

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του