Ρολό με γλυκιά κολοκύθα και μανιτάρια που λιώνει στο στόμα!
Η κολοκύθα ανήκει στα καροτενοειδή με την αντιοξειδωτική τους δράση, τις βιταμίνες και τα ω-3 λιπαρά οξέα που προσθέτουν και τα καρύδια, ενώ περιέχει και πρωτεΐνες από τα μανιτάρια.
Επομένως είναι ένα πιάτο με τα λαχανικά και τα αρώματα του φθινοπώρου που μπορεί να σερβιριστεί τόσο για κυρίως όσο και για μπουφέ αφού κόβεται σε κομμάτια και προσφέρεται εύκολα.
Το χρυσαφένιο φύλλο όταν κοπεί φανερώνει τη μαλακή γέμιση κολοκύθας, με τα μανιτάρια και τα τραγανά καρύδια που ξαφνιάζουν.
Τη συνταγή αυτή με τη γλυκιά κολοκύθα, βρήκαμε από τη food blogger paxxi.
Πανεύκολο ρολό με γλυκιά κολοκύθα και μανιτάρια
Υλικά
1500 γρ (1) γλυκιά κολοκύθα
2 ½ ΚΣ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
250 γρ λευκά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κγ θυμάρι
2 κγ αλάτι
1 κγ πιπέρι
200 γρ παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
50 γρ καρύδια καβουρδισμένα χοντροκομμένα
1 κγ κάρυ γλυκό
60 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 χωριάτικο φύλλο δες ΕΔΩ πως να το φτιάξεις
1 αυγό
Εκτέλεση
Κόβω την κολοκύθα στη μέση, αφαιρώ τα σπόρια της και την κόβω πρώτα σε φέτες όπως το καρπούζι και έπειτα κάθε φέτα σε 3-4 κομμάτια.
Τα βάζω σε λαδόκολλα στο ταψί, τα ραντίζω με 1 ΚΣ ελαιόλαδο, ½ κγ αλάτι και ¼ κγ πιπέρι.
Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στον αέρα για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω σε μέτρια-δυνατή ένταση 1,5 ΚΣ ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Προσθέτω το σκόρδο, τα μανιτάρια, 1 κγ θυμάρι, ¼ κγ αλάτι, 1 πρέζα πιπέρι και ανακατεύω ανά διαστήματα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Βγάζω από την εστία και αφήνω να κρυώσουν.
Αφού ψηθεί η κολοκύθα, την αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια με ένα κουτάλι μαζεύω την ψίχα της σε ένα μπολ.
Ρίχνω το τυρί και με ένα πιρούνι τα λιώνω μαζί.
Προσθέτω το μείγμα μανιταριών από το τηγάνι, τα καρύδια, 1 κγ κάρυ, 1 πρέζα αλάτι, 60 γρ αλεύρι και τ ανακατεύω καλά.
Ανοίγω το φύλλο και σε ένα μπολάκι χτυπάω το αυγό με 1 ΚΣ νερό, Το απλώνω με ένα πινέλο περιμετρικά στο φύλλο (1 εκ) αφήνοντας τη μια μεγάλη πλευρά.
Απλώνω στη μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς τη γέμιση, τη συμπιέζω και σκεπάζω δεξιά και αριστερά με το φύλλο (να καλύπτει λίγο η μια πλευρά την άλλη).
Κλείνω και τις άκρες κάτω/πάνω προστατεύοντας τη γέμιση.
Μεταφέρω το ρολό σε λαδόκολλα στο ταψί, βάζοντας την ένωση προς τα κάτω.
Το αλείφω όλο με το υπόλοιπο μείγμα αυγού και με ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράζω διαγώνια.
Το ψήνω στο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.
Το βγάζω από το φούρνο, το αφήνω να κρυώσει 15-20 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
Διαβάστε επίσης:
Αυτό είναι το «μυστικό» σημείο της φρυγανιέρας που πολλοί δεν ήξεραν
Αφράτο, vegan κέικ μανταρίνι σοκολάτα με γλάσο
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News