Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δίνει τη συνταγή για να φτιάξουμε τα Λαζαράκια μας

ο-άκης-πετρετζίκης-μάς-δίνει-τη-συνταγ

Το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων έχουν τη μοναδική θέση στο εκκλησιαστικό έτος ως μέρες χαράς ανάμεσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και το θρήνο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει το δικό του στίγμα αυτή την ημέρα, καθώς προτείνει τη δική του συνταγή για τα Λαζαράκια. Το Σάββατο του Λαζάρου είναι μέρα στην οποία, παραδοσιακά, οι ερημίτες εγκαταλείπουν τις σκήτες τους και επιστρέφουν στο μοναστήρι για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, το Σάββατο του Λαζάρου, φτιάχνουν τα Λαζαράκια. Ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανωμένο ανθρωπάκι, με ματάκια δύο γαρίφαλα.

Υλικά

400 γρ. χλιαρό νερό

1 κ.σ. ξερή μαγιά

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. κανέλα σκόνη

¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη

½ κ.γ. κάρδαμο σκόνη

¼ κ.γ. αλάτι

800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. καρύδια

40 γαρίφαλα ολόκληρα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι. Χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μία πετσέτα για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί, τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση με τις σταφίδες και τα καρύδια χονδροκομμένα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολάκι.

Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια μας σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 2 χεράκια που τα περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν πάλι σε σχήμα Χ μπροστά. Βάζουμε τα γαρίφαλα για μάτια.

Τοποθετούμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα
Το απόλυτο καλοκαιρινό ορεκτικό: Τσιπς κολοκυθιού στο φούρνο με σως γιαουρτιού
Το απόλυτο καλοκαιρινό ορεκτικό: Τσιπς κολοκυθιού στο φούρνο με σως γιαουρτιού
Από τη Ρωσία με αγάπη! Η δροσερή, χορταστική σούπα με κεφίρ «Ακρόσκα» η απάντηση στον καύσωνα
Από τη Ρωσία με αγάπη! Η δροσερή, χορταστική σούπα με κεφίρ «Ακρόσκα» η απάντηση στον καύσωνα
%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%ae-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%84%ce%b1-%cf%86%cf%81%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b1-%ce%b70
Σπιτική και δροσερή γρανίτα φράουλα, η ιδανική λύση στον καύσωνα!
Υγιεινό και πεντανόστιμο γιουβέτσι με λαχανικά!
Υγιεινό και πεντανόστιμο γιουβέτσι με λαχανικά!
6 δροσερά milkshake που θα σας ξετρελάνουν!
6 δροσερά milkshake που θα σας ξετρελάνουν!
Αυτό το κοκτέιλ θα σε ταξιδέψει και θα σε δροσίσει τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού
Αυτό το κοκτέιλ θα σε ταξιδέψει και θα σε δροσίσει τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του