Μιας και βρισκόμαστε ακόμα σε περίοδο νηστείας, αυτό το τέλειο κέικ χωρίς ζάχαρη σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.
Δοκιμάστε αυτό το νηστίσιμο κέικ με ξερά φρούτα και μπαχαρικά, το οποίο φτιάχνεται πανεύκολα.
Νηστίσιμο κέικ με ξερά φρούτα και μπαχαρικά
Υλικά
100 γρ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι, χωρίς κουκούτσια
50 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
50 γρ. ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
65 γρ. μαργαρίνη + λίγη ακόμα για το ταψί
120 γρ. σιρόπι αγαύης
100 γρ. έτοιμος πουρές μήλου (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με τις βρεφικές τροφές)
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε κέικ χωρίς ζάχαρη, με ξερά φρούτα και μπαχαρικά, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μεγάλο μπολ, τους χουρμάδες, τα σύκα και τα βερίκοκα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και 250 ml βραστό νερό και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε τα φρούτα κατά μέρος για 30-40 λεπτά να μουλιάσουν, για να γίνουν τρυφερά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στη λειτουργία του αέρα.
Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, περίπου 23 χ 10 εκ. Έπειτα, την αλευρώνουμε.
Προσθέτουμε στο μπολ με τα ξερά φρούτα το σιρόπι αγαύης, τον πουρέ μήλου και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζουμε στη φόρμα.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά – το κέικ γίνεται μέτρια ζουμερό.
Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά στο σκεύος.
Το ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα προτού σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Πασχαλινά κουλουράκια νηστίσιμα – Μαλακά και χωρίς ζάχαρη
Τα πιο τραγανά και γλυκά πασχαλινά κουλουράκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Google News