Κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού. Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων.
Και όπως λένε και τα κάλαντα του Λαζάρου «Ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια», σάς παραθέτουμε μια κλασική συνταγή, ιδανική για την ημέρα.
Υλικά:
1/2 κιλό φρέσκος μπακαλιάρος
1/2 κιλό πατάτες
1 μάτσο καρότα
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
5 – 6 κλωνιά μαϊντανός
λίγη ρίγανη
1 φύλλο δάφνη
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 κουτ. σούπας τριμμένη γαλέτα
λίγος χυμός λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Πλένετε το ψάρι και το χαράζετε ελαφρά και από τις 2 πλευρές.
2. Το βάζετε σε μια πιατέλα μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια, κομμένα όλα σε στρογγυλές λεπτές φέτες, λίγο μαϊντανό, τη ρίγανη, τη δάφνη και το κρασί.
3. Τα αφήνετε να μαριναριστούν για 1 ώρα. Κατά το διάστημα αυτό, γυρίζετε 5 – 6 φορές το ψάρι, για να μπορέσει να μαριναριστεί από όλες τις πλευρές του.
4. Ρίχνετε ελαιόλαδο σε ένα πυρέξ και βάζετε μέσα το ψάρι.Προσθέτετε και τη μαρινάτα αφού την περάσετε από ψιλό τρυπητό. Ρίχνετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και το βάζετε σε δυνατό φούρνο να ψηθεί για περίπου 40 λεπτά, φροντίζοντας να το ποτίζετε τακτικά με το ζωμό του.
5. Λίγα λεπτά πριν το βγάλετε από το φούρνο, το πασπαλίζετε με τριμμένη γαλέτα και ρίχνετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
6. Όταν πρόκειται να το σερβίρετε το τοποθετείτε σε μια πιατέλα, το περιχύνετε με χυμό λεμονιού και το γαρνίρετε με πατάτες βρασμένες πασπαλισμένες με μαϊντανό.
Google News