Παρά την ταλαιπωρία και την επεξεργασία που υφίσταται, ο τόνος στην κονσέρβα διατηρεί σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών (περίπου 25 γρ. /100 γρ.) και ω3 λιπαρών οξέων. Οσες κονσέρβες περιέχουν λάδι έχουν διπλάσιες θερμίδες, αν δεν το στραγγίξουμε – σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωση μιας μερίδας δεν είναι απαγορευτική ακόμη και για όσους προσέχουν. Ωστόσο, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα οφέλη μιας κονσέρβας τόνου με αυτά του φρέσκου. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κονσέρβα δεν αντικαθιστά τη συνιστώμενη εβδομαδιαία κατανάλωση σε φρέσκο ψάρι.
Υλικά:
½ κιλό μακαρόνια
50 γρ. Βούτυρο
2-3 αυγά 50 γρ.
Τυρί σκληρό
Αλάτι-πιπέρι
Για την σάλτσα :
1 κουτί τόννος
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
4 ώριμες τομάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι-κανέλα μασούρι
2-3 σκελίδες σκόρδα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση: Σωτάρουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε τον τόννο λειωμένο και τα υπόλοιπα υλικά με λίγο νερό. Όταν δέσει η σάλτσα την κατεβάζουμε από τη φωτιά και βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό. Όταν είναι έτοιμα, χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους, το βούτυρο και το τυρί. Τοποθετούμε τα ζυμαρικά που έχουμε βράσει και βουτυρώσει σε βουτυρωμένο πυρέξ και γαρνίρουμε με το μείγμα. Ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα ή την τοποθετούμε κατά διαστήματα ώστε να έχει κάθε μερίδα από λίγο στο κέντρο και τα τοποθετούμε σε ζεστό φούρνο να ροδίσουν για 10 λεπτά περίπου.
Τόνος με σπανάκι και grapefruit. Plus: Πώς μας χορταίνει το grapefruit;
Καπνιστός τόνος και πατάτες. Μια σαλάτα με πολλά οφέλη.
Google News