Κι, όμως, ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο!

Αν και λίγο νωρίς, οι περισσότεροι έχουμε κιόλας ξεκινήσει να μετράμε αντίστροφα για τα Χριστούγεννα. Και κάποιοι έχουν κιόλας ξεκινήσει το στόλισμα του δέντρου. Γενικότερα, μπαίνουμε σε ένα γιορτινό mood και τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα αστείο meme για τον Άκη Πετρετζίκη και τα περίφημα μελομακάρονά του.

Γιατί, ποια δεν έχει δοκιμάσει έστω μια φορά να φτιάξει τα μελομακάρονα του Άκη; Βέβαια, επειδή ο σεφ πειραματίζεται με τις συνταγές και συχνά “πειράζει” τις κλασικές με απίθανα υλικά, στο meme που κυκλοφορεί, από τον λογαριασμό «Ο τοίχος είχε τη δική του υστερία – hystreria.gr» αναγράφεται: «Τον Πετρετζίκη τον προσέχει κανείς μην μας βγάλει μελομακάρονα με βρώμη και λιναρόσπορο;».

Ο Άκης Πετρετζίκης σχολίασε κάτω από την ανάρτηση «Stay tuned» και λίγο μετά, στο προφίλ του στο Instagram ανέβασε τη νέα συνταγή του… Μελομακάρονα με βρόμη και λιναρόσπορο.

«Παρά τις προσπάθειές σας μέσα στο ΣΚ, δεν με προσέξατε αρκετά, και τελικά σας τα έφτιαξα… Μελομακάρονα με βρόμη και λιναρόσπορο, για να μετρήσουμε μαζί αντίστροφα: 48 μέρες για Χριστούγεννα!», γράφει χιουμοριστικά ο Άκης Πετρετζίκης, ο οποίος κάνει το χιούμορ του πράξη.

Η συνταγή του Άκη

Εμείς μπήκαμε στη σελίδα του, akispetretzikis.com και βρήκαμε την περίφημη συνταγή του. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά

Για το σιρόπι

350 γρ. μέλι

350 γρ. νερό

1 στικ κανέλα

φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

2 γαρίφαλα

Για τα μελομακάρονα

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

1 κ.γ. σόδα μαγειρική

200 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. μέλι

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια

3 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1/3 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

500 γρ. βρόμη

2 κ.σ. λιναρόσπορο, αλεσμένο

50 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

Για το σερβίρισμα

μέλι

καρύδια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι, το νερό, το στικ κανέλας, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί μέχρι να διαλυθεί το μέλι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.

Φτιάχνουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά από τον φούρνο.

Για τα μελομακάρονα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Στρώνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας σε 2 ταψιά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βάζουμε στον πολυκόφτη τη βρόμη σε δόσεις και τη χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να γίνει αλεύρι.

Ρίχνουμε στο μπολ με τα υγρά υλικά το αλεύρι βρόμης, τον λιναρόσπορο και το αλεύρι ολικής άλεσης, και ανακατεύουμε με την κουτάλα, για 10 δευτερόλεπτα, μέχρι να ενσωματωθούν τα στερεά υλικά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ ανακάτεμα, γιατί θα βγάλει το λάδι της και δεν θα γίνουν τραγανά τα μελομακάρονα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα περίπου 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα, και τα μεταφέρουμε στα ταψιά με τις λαδόκολλες.

Μεταφέρουμε τα ταψιά στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τα μελομακάρονα.

Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο.

Ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 20-25 δευτερόλεπτα.

Αφαιρούμε τα μελομακάρονα με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με μέλι και ψιλοκομμένα καρύδια, και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης

Αυτή τη συνταγή έδωσε ο Άκης Πετρετζίκης και στο Twitter έγινε χαμός – “Αυτό είναι για φυλακη”

Στρούντελ με μήλα και σοκολάτα – Ένας γλυκός φθινοπωρινός πειρασμός

Εσύ έχεις δοκιμάσει φακές με κάρυ και τζίντζερ; – Μία νόστιμη εκδοχή από την Ινδία

Σχετικά Άρθρα
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σιροπιαστά “στραβά”: Το σαρακοστιανό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Σιροπιαστά στραβά: Το παραδοσιακό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%80%cf%85%cf%81%cf%89%cf%840
Φτιάχνουμε χειροποίητο γλυκό, σπυρωτό χαλβά σε 15′
Μπακαλιαρόπιτα Κέρκυρας: Η top αποκριάτικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις
Μπακαλιαρόπιτα Κέρκυρας: Η top αποκριάτικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του