Οι σταφίδες έχουν μεγάλη διατροφική αξία, πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενώ είναι μέτριες σε θερμίδες. Χρησιμοποιούνται ως συστατικό για πολλά φαγητά και εξαιρετικά γλυκά, ενώ από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ ειδικά για αθλητές. Οι σταφίδες γενικά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, ενώ ένα φλιτζάνι σταφίδας ισοδυναμεί περίπου με οκτώ φλιτζάνια φρέσκο σταφύλι.
Οι σταφίδες περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα τα οποία ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα, να εμποδίζουν την προσκόλλησή τους στα δόντια και τα ούλα και να εμποδίζουν τη δημιουργία οδοντικής πλάκας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα γενικώς πιστεύονται για την επίδραση του αποξηραμένου σταφυλιού στην στοματική υγιεινή!
Σήμερα συνδυάστε τες με γαλοπούλα και πολλά ακόμα νόστιμα υλικά για ένα γευστικότατο φαγητό!
Υλικά:
2 φιλέτα γαλοπούλας
1 φλιτζάνι λαδι
4 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελ. σκόρδο στην πρέσα
250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
200 γρ, σουτζούκι ελαφρύ
2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
1 μικρό σακουλάκι κουκουνάρι που έχουμε σοτάρει σε τηγανάκι για λίγο, ώστε να ροδίσει.
μισή χούφτα ηλιόσπορους
5 -10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
3-4 κ.σ. ρύζι βρασμένο ή και ωμό
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλα
1,5 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
μισό ποτήρι νερό
½ φλιτζάνι μαϊντανό
2 – 3 πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
6-7 δαμάσκηνα
5-6 καρότα μικρά
Μισή κούπα κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
1 κ.σ. μουστάρδα
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρφο για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε τον κιμά, το σουτζούκι ή λουκάνικο και σε δυνατή φωτιά τον ανακατεύουμε καλά μέχρι να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, την κανέλλα, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι, ηλιόσπορους και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το 1 ποτήρι κόκ. κρασί και αφήνουμε να μαγειρευτεί για λίγο ο κιμάς.Όταν στεγνώσει από τα υγρά του, βάζουμε το μαϊντανό και βγάζουμε από τη φωτιά. Απλώνουμε το φιλέτο στον πάγκο της κουζίνας ανοιχτό, αλατοπιπερώνετε, βάζουμε τη μουστάρδα, προσθέτουμε το τυρί και βάζουμε επάνω τη γέμιση, αφού αφαιρέσετε τα φύλλα δάφνης. Τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε με σπάγκο ψησίματος ή σιλικόνης. Αλατοπιπερώνετε καλά το ρολό και το βάζετε σε ταψί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ρίχνετε στο ταψί τις πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα, τα καρότα, το βούτυρο, το κρασί και μισό φλιτζάνι ζωμό η νερό. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το σερβίρουμε με τα λαχανικά και ρύζι μπασμάτι σοταρισμένο με κουρκουμάς.
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News