Γαύρος μαρινάτος: Η απόλυτη συνταγή για τον πιο παραδοσιακό ελληνικό μεζέ

γαύρος-μαρινάτος-η-απόλυτη-συνταγή-γι

Ο γαύρος μαρινάτος είναι ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές, που συνοδεύει τέλεια ένα ουζάκι, ένα τσιπουράκι, και αποτελεί αρμονικό συνοδευτικό για ένα πιάτο οσπρίων…

Υλικά

1 κιλό γαύρος

150 γραμ. αλάτι χοντρό

700 ml ξύδι από κρασί

Ελαιόλαδο όσο χρειαστεί

Σκόρδο

Μαϊντανός ή πιπεριά καυτερή πράσινη ή κόκκινη, ή δενδρολίβανο ή φύλλα δάφνης ή κόκκους πιπεριού ή συνδυασμός αυτών

Εκτέλεση

  • Αν δεν πάρουμε καθαρισμένο τον γαύρο, τον καθαρίζουμε από τα εντεράκια, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά
  • Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού και μια σειρά γαύρο από πάνω και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο γαύρος. Κλείνουμε το μπολ με μία σακούλα – για να αποφύγουμε τις μυρωδιές- και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Μετά από 24 ώρες ξεπλένουμε το γαύρο από το αλάτι και τον περιχύνουμε ,ε ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά  για 3-6 ώρες εκτός ψυγείου.
  • Αδειάζουμε το ξύδι και μεταφέρουμε τον γαύρο σε γυάλινο μπολ σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.
  • Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να καλύψει τον γαύρο και τοποθετούμε στο ψυγείο με κλειστό καπάκι. Τον  διατηρούμε στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

Σχετικά Άρθρα
%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%870
Ψυχοσάββατο σήμερα και φτιάχνουμε «χρυσά» κόλλυβα από τον Άκη Πετρετζίκη
5-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84o-%cf%83%ce%b10
5 συνταγές που μπορείς να φτιάξεις τo Σαββατοκύριακο και να τις έχεις όλη την εβδομάδα!
masterchef-5-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%ad%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%84%cf%8c%ce%bc0
MasterChef 5: Αυτή είναι η συνταγή μαρέγκας βατόμουρο του Βρετανού σεφ Jason Atherton
%cf%84%ce%b1-5-%ce%b1%cf%80%cf%8c%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ad%ce%b9%ce%bb-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b20
Τα 5 απόλυτα γυναικεία κοκτέιλ που επιβάλλεται να πιεις στη…. βεράντα σου- Πώς να τα φτιάξεις
%ce%be%ce%b5%cf%87%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b1-aperrol-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ae%cf%81%ce%b8%ce%b5-%ce%b70
Ξεχάστε τα Aperrol και τις Μαργαρίτες- Ήρθε η ώρα του Paloma!
%ce%ba%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%b6%cf%85%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b2%ce%ac%cf%82-%ce%b4%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%850
Κάτια Ζυγούλη- Απόστολος Ρουβάς δίνουν συνταγή για σπιτική πίτσα με τέλεια ζύμη!

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του