Γαύρος μαρινάτος: Η απόλυτη συνταγή για τον πιο παραδοσιακό ελληνικό μεζέ

Ο γαύρος μαρινάτος είναι ο Ελληνικός παραδοσιακός μεζές, που συνοδεύει τέλεια ένα ουζάκι, ένα τσιπουράκι, και αποτελεί αρμονικό συνοδευτικό για ένα πιάτο οσπρίων…

Γι, αυτό κι εμείς σας έχουμε την απόλυτη συνταγή

Υλικά

1 κιλό γαύρος

150 γραμ. αλάτι χοντρό

700 ml ξύδι από κρασί

Ελαιόλαδο όσο χρειαστεί

Σκόρδο

Μαϊντανός ή πιπεριά καυτερή πράσινη ή κόκκινη, ή δενδρολίβανο ή φύλλα δάφνης ή κόκκους πιπεριού ή συνδυασμός αυτών

Εκτέλεση

  • Αν δεν πάρουμε καθαρισμένο τον γαύρο, τον καθαρίζουμε από τα εντεράκια, κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τη ραχοκοκαλιά
  • Σε ένα μπολ βάζουμε μια στρώση χοντρού αλατιού και μια σειρά γαύρο από πάνω και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο γαύρος. Κλείνουμε το μπολ με μία σακούλα – για να αποφύγουμε τις μυρωδιές- και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Μετά από 24 ώρες ξεπλένουμε το γαύρο από το αλάτι και τον περιχύνουμε ,ε ξύδι, φροντίζοντας να καλυφθούν όλα τα ψάρια καλά  για 3-6 ώρες εκτός ψυγείου.
  • Αδειάζουμε το ξύδι και μεταφέρουμε τον γαύρο σε γυάλινο μπολ σε σειρές και δημιουργούμε στρώσεις από φιλέτα.
  • Εάν θέλουμε τώρα, μπορούμε να βάλουμε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα ή βότανα.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο να καλύψει τον γαύρο και τοποθετούμε στο ψυγείο με κλειστό καπάκι. Τον  διατηρούμε στο ψυγείο για 2 περίπου μήνες.

Διαβάστε επίσης

Σοκολατένια muffins με μπανάνα και ρεβύθια! Η συνταγή που θα σε εκπλήξει ευχάριστα!

Εύκολος μουσακάς χωρίς τηγάνισμα και περιττές θερμίδες

Εύκολη συνταγή για σπιτικό burger με συγκλονιστικό μπιφτέκι λαχανικών

Σχετικά Άρθρα
Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Πώς να φτιάξετε το πρόσφορο και η προσευχή που λένε πριν το ζύμωμα
Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής: Πώς να φτιάξετε το πρόσφορο και η προσευχή που λένε πριν το ζύμωμα
Τζατζίκι με κολοκύθι: Τολμάς να δοκιμάσεις αυτήν την εναλλακτική;
Τζατζίκι με κολοκύθι: Τολμάς να δοκιμάσεις αυτήν την εναλλακτική;
Η απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή: Ρεβίθια με μελιτζάνες
Η απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή: Ρεβίθια με μελιτζάνες
Δροσερό ζελέ σοκολάτας για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα
Δροσερό ζελέ σοκολάτας για τις δύσκολες μέρες του καύσωνα
Εσείς έχετε δοκιμάσει σαλάτα με καρπούζι και φέτα; Το δροσερό "αντίδοτο" στον καύσωνα!
Εσείς έχετε δοκιμάσει σαλάτα με καρπούζι και φέτα; Το δροσερό “αντίδοτο” στον καύσωνα!
Μπροκολοτυρόπιτα: Για τους λάτρεις του αλμυρού πρωινού
Μπροκολοτυρόπιτα: Για τους λάτρεις του αλμυρού πρωινού

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του