Μια πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα με φέτα, τραγανό χωριάτικο φύλλο και ωραία κόντρα γλυκού-αλμυρού.
Αυτή η πολύ εύκολη κολοκυθόπιτα, είναι ό,τι καλύτερο για αυτή την εποχή του φθινοπώρου.
Συνταγή για κολοκυθόπιτα
Μερίδες: για ταψί 30-32 εκ.
Υλικά
8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας και ζυμωμένα με ελαιόλαδο)
70 γρ. βούτυρο αγελάδος (για το άλειμμα)
Για τη γέμιση
1 κιλό (καθαρό βάρος) κολοκύθα, τριμμένη (μπορούμε να προμηθευτούμε και έτοιμες κομμένες φέτες κολοκύθας σε δισκάκια, στα μανάβικα των σούπερ μάρκετ)
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
40 ml ελαιόλαδο
3 αυγά
150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
300 ml φρέσκο γάλα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για να σκορπιστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βουτυρώνουμε ελαφρώς το ταψί.
Στρώνουμε 4 από τα φύλλα στο ταψί, βουτυρώνοντας το κάθε χωριάτικο φύλλο ξεχωριστά, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.
Γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).
Αλείφουμε καλά την πίτα με το λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.
Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα για περίπου 1 ώρα στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.)
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.
Διαβάστε επίσης:
Ήξερες ότι τα αμπελόφυλλα μπορούν να ανακουφίσουν τα πρησμένα σου πόδια;
Αέρινη και αρωματική αμυγδαλόπιτα σιροπιαστή, σαν τούρτα
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News