Η ζάχαρη είναι αγαπημένο μας υλικό, ακόμα και όταν πρόκειται για φαγητά και όχι για γλυκά! Είτε είναι καστανή είτε λευκή μας αρέσει πολύ. Ξέρατε όμως ότι υπάρχει μια ζάχαρη που λέγεται muscovado και προέρχεται από την Βραζιλία;
Πρόκειται για ένα είδος ακατέργαστης σκούρας ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Εξάγεται με χειρωνακτικό και φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση οποιασδήποτε χημικής διαδικασίας, γι’ αυτό διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της (ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνες Β1, Β2 και C, φώσφορο, νιασίνη, χαλκό, ψευδάργυρο), σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη που περιέχει μόνο θερμίδες.
Υλικά:
175 γρ. ζάχαρη muscovado
175 ml ηλιέλαιο
3 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
140 γρ. καρότα τριμμένα
100 γρ. σταφίδες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κουταλάκι baking
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
175 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Γαρνίρισμα:
175 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160ο. Λαδώστε και απλώστε χαρτί ψησίματος σε μια τετράγωνη φόρμα για κέικ. Ρίξτε την ζάχαρη, τα αυγά και το ηλιέλαιο σε ένα μπολ. Ανακατέψτε απαλά με ένα ξύλινο κουτάλι και προσθέστε τα καρότα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες. Ανακατέψτε το αλεύρι, το baking και την κανέλα και προσθέστε τα στο μείγμα του μπολ. Ανακατέψτε τα υλικά καλά και σταματήστε όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί. Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε για λίγο να ησυχάσει. Γυρίστε το σε μια σχάρα και αφήστε το να κρυώσει.
Χτυπήστε τα υλικά για το γαρνίρισμα σε ένα μπολ μέχρι να μαλακώσουν. Θέλετε το μείγμα σας να είναι τόσο υγρό όσο και μια απλή κρέμα γάλακτος. Τοποθετήστε το κέικ σε μια πιατέλα και περιχύστε το με το μείγμα ζάχαρης και πορτοκαλιού. Φτιάξτε όποιο σχέδιο θέλετε και μη νοιάζεστε για όσο τρέχει στο πλάι του κέικ, είναι το ζητούμενο!
Αλμυρό κέικ µε τυρί, λιαστές ντοµάτες κι ελιές
Κέικ με φυστίκια, κάρδαμο και ελαιόλαδο. Plus: Τι είναι η πολέντα;
Κέικ σοκολάτας για πρωινό; Το νέο food trend που θα λατρέψουμε το 2017!
Μπανανοκέικ με γλάσο καραμέλας, το απόλυτο γλυκό!
Google News