Εύκολοι και λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με γιαούρτι!

εύκολοι-και-λαχταριστοί-λαχανοντολμ

Στο χωριό μου το λένε “μάπα”, εδώ λάχανο! Αλλά, όπως και να το πει κανείς, είναι νοστιμότατο και θρεπτικότατο! Το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ασβεστίου και καλίου. Είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και ω-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρίσκονται σε ικανοποιητικά ποσοστά στο λάχανο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη, και βιταμίνη Β6, είναι εξαιρετική. Περιέχει, ακόμα, ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και πρωτεϊνών. Το λάχανο έχει λίγες θερμίδες και ως εκ τούτου είναι καλό για την απώλεια βάρους.

Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πιστεύεται ότι ο χυμός λάχανο βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Η βιταμίνη C που έχει το λάχανο προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθά κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής, ενώ περιέχει και τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές, διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Για να μην λείπει, λοιπόν, από το τραπέζι μας προτείνουμε ένα αγαπημένο φαγητό. Σε μια πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή: Λαχανοντολμάδες με γιαούρτι λοιπόν!

Υλικά:

1 μικρό λάχανο

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250 γρ. ρύζι  καρολίνα

1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότα μεγάλο τριμμένο

1 φλ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.γλ ρίγανη

5-6 κ.σ ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

250 γρ. γιαούρτι

3 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

½ φλ. ανηθο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο και κρατάμε το ζωμό. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τον κιμά, το πράσο και το καρότο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι. Καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του λάχανου  και βράζουμε για 5 λεπτά. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα φύλλα λάχανου σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τη γέμιση,σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ρίχνουμε ζωμό από τη κατσαρόλα (2-3 φλ.) βάζουμε ένα καπάκι κατσαρόλας για βάρος πάνω στο φαγητό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Για να φτιάξουμε  τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φαγητό, αφού το κόψουμε σε κομμάτια και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Σχετικά Άρθρα
%ce%b1%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%bf-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%ae0
Απίθανο νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο!
Εσείς έχετε δοκιμάσει φακές με κοτόπουλο; Ο γευστικός συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει
Εσείς έχετε δοκιμάσει φακές με κοτόπουλο; Ο γευστικός συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει
Tips για νηστίσιμα πιάτα χαμηλά σε θερμίδες και με πλούσια γεύση
Tips για νηστίσιμα πιάτα χαμηλά σε θερμίδες και με πλούσια γεύση
Συνταγή για εναλλακτική εκδοχή του σταφιδόψωμου - Θα σε ενθουσιάσει
Συνταγή για εναλλακτική εκδοχή του σταφιδόψωμου – Θα σε ενθουσιάσει
%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%cf%87%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae-%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%bd%ce%b10
Φτιάχνουμε την πιο λαχταριστή λαγάνα με συνταγή Άκη Πετρετζίκη
Το πιο πλούσιο νηστίσιμο brunch για την Καθαρά Δευτέρα με την υπογραφή του chef Σπύρου Γεωργάκη
Το πιο πλούσιο νηστίσιμο brunch για την Καθαρά Δευτέρα με την υπογραφή του chef Σπύρου Γεωργάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του