Εύκολοι και λαχταριστοί λαχανοντολμάδες με γιαούρτι!

Στο χωριό μου το λένε “μάπα”, εδώ λάχανο! Αλλά, όπως και να το πει κανείς, είναι νοστιμότατο και θρεπτικότατο! Το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, ασβεστίου και καλίου. Είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου. Είναι, επίσης, μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και ω-3 λιπαρών οξέων. Επιπλέον, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός βρίσκονται σε ικανοποιητικά ποσοστά στο λάχανο. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη, και βιταμίνη Β6, είναι εξαιρετική. Περιέχει, ακόμα, ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Α και πρωτεϊνών. Το λάχανο έχει λίγες θερμίδες και ως εκ τούτου είναι καλό για την απώλεια βάρους.

Επίσης, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πιστεύεται ότι ο χυμός λάχανο βοηθά στη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Η βιταμίνη C που έχει το λάχανο προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθά κατά του λιπαρού δέρματος και της ακμής, ενώ περιέχει και τις γνωστές αντικαρκινικές ενώσεις λουπεόλη, σινιγρίνη και σουλφοραφάνη. Αυτές, διεγείρουν τη δραστικότητα των ενζύμων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.

Για να μην λείπει, λοιπόν, από το τραπέζι μας προτείνουμε ένα αγαπημένο φαγητό. Σε μια πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή: Λαχανοντολμάδες με γιαούρτι λοιπόν!

Υλικά:

1 μικρό λάχανο

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

250 γρ. ρύζι  καρολίνα

1 πράσο κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 καρότα μεγάλο τριμμένο

1 φλ. φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.γλ ρίγανη

5-6 κ.σ ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

250 γρ. γιαούρτι

3 κ.σ ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

½ φλ. ανηθο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε το λάχανο ολόκληρο και κρατάμε το ζωμό. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τον κιμά, το πράσο και το καρότο στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι. Καρυκεύουμε και προσθέτουμε τον άνηθο. Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό του λάχανου  και βράζουμε για 5 λεπτά. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα του λάχανου. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα φύλλα λάχανου σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τη γέμιση,σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου. Ρίχνουμε ζωμό από τη κατσαρόλα (2-3 φλ.) βάζουμε ένα καπάκι κατσαρόλας για βάρος πάνω στο φαγητό. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς. Για να φτιάξουμε  τη σάλτσα γιαουρτιού ενώνουμε σε ένα βαθύ σκεύος τα υλικά της και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το φαγητό, αφού το κόψουμε σε κομμάτια και το συνοδεύουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Σχετικά Άρθρα
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σιροπιαστά “στραβά”: Το σαρακοστιανό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Σιροπιαστά στραβά: Το παραδοσιακό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%80%cf%85%cf%81%cf%89%cf%840
Φτιάχνουμε χειροποίητο γλυκό, σπυρωτό χαλβά σε 15′
Μπακαλιαρόπιτα Κέρκυρας: Η top αποκριάτικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις
Μπακαλιαρόπιτα Κέρκυρας: Η top αποκριάτικη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του