Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Η εναλλακτική συνταγή που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου

χριστουγεννιάτικο-τραπέζι-η-εναλλακ

Τα Χριστούγεννα καταφθάνουν με γοργούς ρυθμούς και ήδη έχει αρχίσει να μας καταβάλει το άγχος για το ποιο θα είναι το μενού του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού και για το πώς θα ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των καλεσμένων μας.

Η γαλοπούλα που είθισται να πρωταγωνιστεί σε πολλά τραπέζια, για κάποιο λόγο δεν πρωτοστατεί στη λίστα με τα αγαπημένα φαγητά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που σπάνια θα τη μαγειρέψει κάποιος στην καθημερινότητά του, καθώς θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση. Πολύ εύκολα μπορεί κάτι να πάει στραβά στο ψήσιμο, χωρίς το κατάλληλο μαρινάρισμα δε μασιέται το κρέας της, ενώ μόνο καταξιωμένοι σεφ μπορούν και απογειώνουν τη γευστικότητά του.

Ως εκ τούτου… απενοχοποιηθείτε και επιλέξτε να μαγειρέψετε κάτι πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο γευστικό που θα κάνει τους καλεσμένους σας να απορούν με τη δεινότητά σας. Προσωπικά, τα τελευταία χρόνια ακολουθώ μια εναλλακτική συνταγή του κλασικού κοτόπουλου, του Δημήτρη Σκαρμούτσου, το Κοτόπουλο στη γάστρα με καπνιστή πάπρικα, δεντρολίβανο και γλυκοπατάτες και βγαίνω πάντα ασπροπρόσωπη.

%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%b6%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%ba0

Ως πρώτη ύλη επιλέγω πάντα τα ΠΙΝΔΟΣ Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής, καθώς προέρχονται από κοπάδια πτηνών από φυλή βραδείας ανάπτυξης, μεγαλώνουν για πάνω από 65 ημέρες και έτσι διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά και μετά το μαγείρεμα, λόγω της υφής του κρέατος. Επίσης, αυτό το οποίο τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι μεγαλώνουν με παραδοσιακό τρόπο εκτροφής, σε υψόμετρο άνω των 700μ στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και τρέφονται μόνο με 100% φυτικές πιστοποιημένες τροφές, πλούσιες σε καλαμπόκι γι’ αυτό και έχουν έντονο κίτρινο χρώμα. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν λάβει τη διάκριση του Βραβείου Ανώτερης Γεύσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης & Ποιότητας – iTQi στις Βρυξέλλες.

Η συνταγή έχει ως εξής:

Κοτόπουλο στη γάστρα με καπνιστή πάπρικα, δεντρολίβανο και γλυκοπατάτες

Υλικά

1 ολόκληρο Κοτόπουλο Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ

1 λεμόνι + 1 λεμόνι, χυμός

1/2 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

2 κ.σ. μουστάρδα

1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό, τριμμένο

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι, κατά βούληση

πιπέρι, κατά βούληση

3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες

1 κ.σ. δεντρολίβανο + κλωναράκια φρέσκα, για γαρνιτούρα

1 μεγάλο λεμόνι, κομμένο σε φέτες

1 μέτριο πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

2-3 γλυκοπατάτες, κομμένες κυδωνάτες

½ φλ. βούτυρο, λιωμένο

Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Κόβουμε 1 λεμόνι στη μέση και τρίβουμε το κοτόπουλο μέσα έξω.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Αλείφουμε το Κοτόπουλο Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ με το μείγμα μέσα, έξω και κάτω από την πέτσα, φροντίζοντας να πάει παντού. Κρατάμε λίγο από το μείγμα για τις γλυκοπατάτες.

Βάζουμε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου το σκόρδο, 1 κ.σ. δεντρολίβανο, τις φέτες λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μία γάστρα.

Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τις γλυκοπατάτες και τις περιχύνουμε με το μείγμα μπαχαρικών που κρατήσαμε.

Περιχύνουμε το φαγητό με το βούτυρο και το χυμό λεμονιού.

Τοποθετούμε τη γάστρα στο προθερμασμένο φούρνο και σιγοψήνουμε για 60-80 λεπτά, φροντίζοντας προς το τέλος να ανοίξουμε το καπάκι για να ροδίσουν το κοτόπουλο και οι γλυκοπατάτες.

Γαρνίρουμε με μερικά κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο.

Ιδέες για χριστουγεννιάτικα ορεκτικά

Από τα Κοτόπουλα Ελεύθερης Βοσκής ΠΙΝΔΟΣ, έχει δημιουργηθεί μία ευρεία γκάμα αλλαντικών προϊόντων. Χωρίς προσμίξεις με άλλα κρέατα, τα αλλαντικά από κοτόπουλο ΠΙΝΔΟΣ είναι εξαιρετικά θρεπτικά, δεν στερούν την απόλαυση, είναι χωρίς γλουτένη και μας έρχονται σε πολλές και λαχταριστές γεύσεις! Ανάμεσά τους βρίσκουμε Φιλέτο καπνιστό, Παριζάκι, Λουκάνικα Φρανκφούρτης, Λουκάνικα κοκτέιλ, Ηot dog, Σαλάμι πικάντικο κοτόπουλου, καθώς και το μοναδικό Χωριάτικο λουκάνικο ΠΙΝΔΟΣ – βραβευμένο σε διεθνή διαγωνισμό στις Βρυξέλλες.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και μία εξαιρετική κοτόπιτα, βραβευμένη για τη μοναδική της γεύση, με παραδοσιακό γιαννιώτικο φύλλο.

Εσείς τι θα επιλέξετε για να κάνετε το εορταστικό σας τραπέζι όσο πιο νόστιμο γίνεται;

Σχετικά Άρθρα
Μπακαλιάρος με κουρκούτι ούζου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου
Μπακαλιάρος με κουρκούτι ούζου για το τραπέζι της 25ης Μαρτίου- Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Εσύ πλένεις το ρύζι πριν το μαγειρέψεις; Αν όχι, δες γιατί πρέπει να ξεκινήσεις τώρα!
Εσύ πλένεις το ρύζι πριν το μαγειρέψεις; Αν όχι, δες γιατί πρέπει να ξεκινήσεις τώρα!
%ce%b1%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%bf-%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%ae0
Απίθανο νηστίσιμο κέικ με χαλβά και μήλο!
Εσείς έχετε δοκιμάσει φακές με κοτόπουλο; Ο γευστικός συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει
Εσείς έχετε δοκιμάσει φακές με κοτόπουλο; Ο γευστικός συνδυασμός που θα σας ενθουσιάσει
Tips για νηστίσιμα πιάτα χαμηλά σε θερμίδες και με πλούσια γεύση
Tips για νηστίσιμα πιάτα χαμηλά σε θερμίδες και με πλούσια γεύση
Συνταγή για εναλλακτική εκδοχή του σταφιδόψωμου - Θα σε ενθουσιάσει
Συνταγή για εναλλακτική εκδοχή του σταφιδόψωμου – Θα σε ενθουσιάσει

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του