Χριστουγεννιάτικη πατατοσαλάτα: Η πεντανόστιμη συνταγή που θα σας ταξιδέψει στην παραμυθένια Τσεχία

“It’s the most wonderful time of the year” λέει το γνωστό τραγούδι και όντως τα Χριστούγεννα είναι για πάρα πολλούς η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που στις γιορτές αναζητούν αποδράσεις σε άλλη γη, σε άλλα μέρη, βγαλμένα από χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η Τσεχία, με την Πράγα να θυμίζει πραγματικά μία πολιτεία που ξεπηδά από παραμύθι.

Μπορούμε να βάλουμε λίγο αέρα από άλλους τόπους στο τραπέζι μας.Για αυτό, επειδή μιλήσαμε για την Τσεχία, βρήκαμε ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι που παραδοσιακά οι Τσέχοι το τιμούν ιδιαιτέρως. Και είναι η πατατοσαλάτα τους.

Τι θα χρειαστείτε

4 πατάτες

4 καρότα

4 αυγά

100 γρ. αγγουράκι τουρσί

50 γρ. αρακά

4 φέτες ζαμπόν

1/4 μήλο

1 κ.σ. ξύδι

200 γρ. μαγιονέζα

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κλωναράκια μαϊντανό

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανάλογα με το μέγεθος, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια.

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα, τα βράζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ξεφλουδίζουμε το ένα τέταρτο του μήλου και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Βράζουμε τα αβγά πολύ σφιχτά για 12 λεπτά, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια προσέχοντας όσο γίνεται να μη διαλυθούν.

Βράζουμε τον αρακά για λίγα λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσει, αλλά να μείνει ζωντανός. Ψιλοκόβουμε τα αγγουράκια τουρσί και το ζαμπόν σε μικρά κομματάκια.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την πατάτα, το μήλο, το αβγό, το καρότο, το ζαμπόν και το αγγουράκι τουρσί. Περιχύνουμε με το ξύδι, αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

Ανακατεύουμε σε ομοιόμορφο μείγμα τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το προσθέτουμε στη σαλάτα και ανακατεύουμε προσεκτικά για να ενωθούν τα υλικά και να μην διαλυθούν.

Η πατατοσαλάτα είναι καλό να σταθεί στο ψυγείο για 1-2 ώρες ώστε να μαριναριστούν τα υλικά και να είναι πιο νόστιμη, αλλά τρώγεται και απευθείας. Όταν σερβίρουμε μπορούμε να στολίσουμε το πιάτο με φύλλα μαϊντανού.

Διαβάστε επίσης

Να θυμάσαι πως οι άνθρωποι με αναπηρία είναι πρώτα άνθρωποι και κατά δεύτερο λόγο ανάπηρα άτομα

Μαρία Κάλλας: 10 άγνωστες πτυχές της πολυτάραχης ζωής της ντίβας της Όπερας!

Σχετικά Άρθρα
Στρούντελ με μήλα, σοκολάτα και χαλβά για τη νηστεία και όχι μόνο
Στρούντελ με μήλα, σοκολάτα και χαλβά για τη νηστεία και όχι μόνο
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Νηστίσιμοι τοματοκεφτέδες- Το κόλπο για να μη σας διαλύονται στο τηγάνι!
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σκορδαλιά με αμύγδαλο και πατάτα: Μία πρωτότυπη συνταγή για το συνοδευτικό της 25ης Μαρτίου
Σιροπιαστά “στραβά”: Το σαρακοστιανό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Σιροπιαστά στραβά: Το παραδοσιακό γλυκό της χαράς από το Καστελλόριζο
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Νηστίσιμα σκαλτσούνια: Ένα υπέροχο επιδόρπιο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
%cf%86%cf%84%ce%b9%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%80%cf%85%cf%81%cf%89%cf%840
Φτιάχνουμε χειροποίητο γλυκό, σπυρωτό χαλβά σε 15′

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του