Τα αυγά είναι πραγματικά ένα διατροφικό “υπερόπλο”. Καταναλώνονται από πολλούς στο πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό και περιέχονται ως συστατικά σε πολλές συνταγές. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του American College of Nutrition (2000), από μια μελέτη που έγινε για την εκτίμηση του βαθμού συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και των επιπέδων χοληστερόλης, τα αυγά έχουν σημαντικές διατροφικές συνεισφορές στη διατροφή μας και η κατανάλωσή τους δε συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Η μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι τα άτομα που δήλωσαν ότι έτρωγαν τέσσερα ή περισσότερα αυγά την εβδομάδα, είχαν στην πραγματικότητα σημαντικά χαμηλότερα μέσα επίπεδα χοληστερόλης, από εκείνα που ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν, ή έτρωγαν ένα αυγό την εβδομάδα.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η χολίνη, η ουσία που βρίσκεται κυρίως στον κρόκο του αυγού, εξουδετερώνει τις βλαβερές συνέπειες της χοληστερόλης του κρόκου. Η χολίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης που σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.
Εάν πάντως ανησυχείτε ιδιαίτερα για τη χοληστερόλη του αυγού, μπορείτε να τρώτε μόνο το ασπράδι, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, ειδικά αν προσπαθείτε να μειώσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, καθώς πρόκειται για μια πολλή καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά χωρίς λίπος.
Ένα αυγό την ημέρα είναι καλό για μια υγιεινή διατροφή. Αλλά δεν θα πρέπει να λαμβάνετε ταυτόχρονα άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη, όπως τα γαλακτοκομικά, τα κρέατα και τα πουλερικά, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι τα μέτρα επιλογής των αυγών (βιολογικά, ελευθέρας βοσκής) αλλάζουν τη θρεπτική αξία των αυγών προς το καλύτερο.
Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια ιδιαίτερη συνταγή για τα βραστά αυγά! Αυγά mimosa με μπέικον και μαγιονέζα!
Υλικά:
6 αυγά
2-3 φέτες ζαμπόν
4 κ.σ. μαγιονέζα
1 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο πιπέρι καγιέν
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Βράζουμε τα αυγά και τα τοποθετούμε στο ψυγείο. Τα αφληνουμε να παγώσουν και μετά τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά. Τοποθετούμε ένα-ένα αβγό σε ξύλο κοπής και το κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τους κρόκους και τους βάζουμε σε ένα μπολ. Λιώνουμε τους κρόκους με το πιρούνι, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το καγιέν, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ζαμπόν ψιλοκομμένο και την κάππαρη. Γεμίζουμε με το μείγμα τα άδεια μισά αβγά και τα στολίζουμε με μαϊντανό και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Tips: Αν θέλετε τα αυγά να στέκονται καλύτερα μπορείτε να κόψετε ένα λεπτό κομμάτι από το κυρτό μέρος του ασπραδιού. Αν η κάππαρη είναι χοντρή την ψιλοκόβετε και αυτή!
Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του
Google News