Αρχική > Featured > Συναντήσαμε τον Jean Paul Gaultier μία μέρα πριν το fashion show του στην Αθήνα

Συναντήσαμε τον Jean Paul Gaultier μία μέρα πριν το fashion show του στην Αθήνα

Μια μοναδική, παγκόσμιας εμβέλειας και ιστορικής σημασίας εκδήλωση διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη. Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας Jean Paul Gaultier θα παρευρεθεί στο Μουσείο, με αφορμή την εκδήλωση Jean Paul Gaultier @ The Benaki Museum που έχει στόχο την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος.

To Infowoman.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή την αυριανή εκδήλωση. Μη μπορώντας να βάλουμε σε τάξη μέσα στο μυαλό μας τι απ’ όλα θέλουμε να μάθουμε για εκείνον, αποφασίσαμε να τον ρωτήσουμε τι ήταν εκείνο που τον παρακίνησε να ασχοληθεί με τη βιομηχανία της μόδας και να γράψει τελικά ιστορία: «Όλα ξεκίνησαν όταν είδα μια παλιά ταινία του Jacques Becker στην τηλεόραση. Ήθελα να βάλω τη γυναίκα μέσα από τα ρούχα μου να υποδύεται έναν ρόλο. Ήμουν περίπου 13 ετών και ήδη φανταζόμουν διάφορα σενάρια να παίρνουν σάρκα και όστα μέσα από τα shows μου. Αυτός ήταν ο λόγος που θέλησα να ασχοληθώ με τη μόδα, όχι απλά για να πουλάω τα ρούχα που σχεδιάζω μέσα από τα shows μου. Πάντα επιλέγω τα μοντέλα που θα συμμετέχουν στις επιδείξεις μου, όπως θα έκανα κάστινγκ για κάποιο θεατρικό έργο ή ταινία. Πρόκειται για έναν συνδυασμό μόδας και θεάτρου ή κινηματογράφου».

Ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός θα παρουσιάσει αναδρομικά και ζωντανά τις δημιουργίες του με αναφορές στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Δημιουργίες του όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του, θα παρελάσουν μαζί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα εξαιρετικά μοναδικό ντεφιλέ, οργανωμένο με την καλλιτεχνική υπογραφή του ίδιου του δημιουργού.

Έργα τέχνης σε διάλογο με αυθεντικές συλλογές που τα ενέπνευσαν, τα οποία αντανακλούν όχι μόνο τη μοναδική ιδιοφυία του Jean Paul Gaultier, αλλά κυρίως την αληθινή και βαθιά του αγάπη για κάθε τι ελληνικό. Ένα μάθημα ελληνικής ιστορίας και γενναιωδορίας από τον πρωτοποριακό μόδιστρο, ο οποίος προσέφερε απλόχερα τον εαυτό και το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη.

Τον Απρίλιο του 2017 ο Jean Paul Gaultier επέλεξε να εκθέσει μια δημιουργία του στο Μουσείο Μπενάκη, το μοντέλο «Παρίσι-Αθήνα», από τη συλλογή του «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», υψηλή ραπτική Άνοιξη-Καλοκαίρι 2006. Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί το έργο του Γάλλου δημιουργού στον 3ο όροφο του κεντρικού κτιρίου, στην προθήκη 2 της αίθουσας 5, δίπλα στις ενδυμασίες που αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής του.

Ο Jean Paul Gaultier είχε δηλώσει παλαιότερα: «Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για εμένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι… Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα. Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στη μόδα με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στυλ. Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτή την έκθεση».