Αρχική > Featured > Συναγερμός για το Zantac – Σταματά η διανομή του φαρμάκου σε παγκόσμιο επίπεδο

Συναγερμός για το Zantac – Σταματά η διανομή του φαρμάκου σε παγκόσμιο επίπεδο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι στο γνωστό φάρμακο για το στομάχι Zantac εντοπίστηκαν χαμηλά επίπεδα καρκινογόνας χημικής ουσίας. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εταιρεία Sandoz (θυγατρική της ελβετικής Novartis) ανακοίνωσε ότι σταματά προληπτικά τη διανομή των γενόσημων εκδόσεων του Zantac που περιέχουν τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη.

Αξίζει να τονιστεί πως η διακοπή της διανομής διαφέρει από την ανάκληση. Αυτό σημαίνει ότι το υπάρχον απόθεμα του Zantac στα φαρμακεία μπορεί να πωληθεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Sandoz δεν διακινεί το προϊόν ούτε την ουσία ρανιτιδίνη στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Novartis να σταματήσει τη διανομή των γενοσήμων φαρμάκων ρανιτιδίνης ακολουθεί τη σχετική προειδοποίηση του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Παρασκευή, ότι η ανάλυση για κάποιες παρτίδες από το Zantac έδειξαν ότι περιέχει μία «πιθανώς καρκινογόνα χημική ουσία» σε έναν τύπο νιτροζαμίνης, που ονομάζεται Ν-νιτροδοδιμεθυλαμίνη ή NDMA.

Ο FDA ανακοίνωσε ότι η NDMA είναι επικίνδυνη σε μεγάλες ποσότητες, αλλά η ποσότητα που εντοπίστηκε στο Zantac μόλις που υπερβαίνει τα επίπεδα που βρίσκονται στα κοινά τρόφιμα. Προς το παρόν, αξιωματούχοι υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το Zantac και παρόμοια φάρμακα για τις καούρες.