Αρχική > Featured > Συμφώνησαν Μακρόν – Μητσοτάκης: Η μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Συμφώνησαν Μακρόν – Μητσοτάκης: Η μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μεταφορά, από το Μουσείο του Λούβρου στην Αθήνα, προκειμένου να εκτεθεί, μετόπης από τη νότια όψη του Παρθενώνα.

Μετόπη του Παρθενώνα από το Λούβρο στην Αθήνα

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αποτελεί μοναδική συμβολή στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αποδέχθηκε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, να έρθει από το Λούβρο και να εκτεθεί η μετόπη από τη νότια όψη του Παρθενώνα. Μία από τις μετόπες βρίσκεται στην Αθήνα, μία εκτίθεται στο Λούβρο και δεκαπέντε άλλες στο Βρετανικό Μουσείο, μετά τη λεηλασία των γλυπτών από τον Λόρδο του Έλγιν.

Στο πλαίσιο αυτό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να υπάρξει το 2021 έκθεση με μοναδικά εκθέματα από το Λούβρο και από άλλα ιδρύματα στο Μουσείο της Ακροπόλεως και στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο των Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα να πραγματοποιηθεί έκθεση χάλκινων ευρημάτων από την Ελλάδα για πρώτη φορά στο Λούβρο.