Αρχική > Τι Νέα; > Συγκλονίζει εντατικολόγος στο Παπανικολάου: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Συγκλονίζει εντατικολόγος στο Παπανικολάου: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Συγκλονίζουν όλα όσα αναφέρει ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου σε συνέντευξή που έδωσε στη LIFO και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο. «Το δεύτερο κύμα είναι ισχυρότατο», τονίζει και συμπληρώνει ότι: «Η πίεση για τα νοσοκομεία όλης της βόρειας Ελλάδας λόγω της «έκρηξης» νοσηλευομένων του κορωνοϊού είναι ασφυκτική».

«Εργαζόμαστε, έχοντας φτάσει στα όρια μας. Το κύμα των ασθενών που έρχονται στο Παπανικολάου είναι τεράστιο και δύσκολα διαχειρίσιμο. Δίνουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανταποκρινόμαστε όσο πιο επαγγελματικά γίνεται στα περιστατικά που διαχειριζόμαστε καθημερινά. Επειδή, λοιπόν, η ροή είναι περιστατικών είναι ταχύτατη αυτό έχει ως αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή να βρισκόμαστε σε πάρα πολλά διαφορετικά σημεία. Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν, έχουν καλυφθεί στο 100% εδώ και πολλές ημέρες κι έχουν ανοίξει υποτυπώδεις κλίνες σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, αλλά αυτό δεν φτάνει, καθώς μόλις αδειάσει ένα κρεβάτι γεμίζει αμέσως» σημειώνει και συνεχίζει: «ο κορωνοϊός σε πολλούς ασθενείς τους καθηλώνει. Είναι βαριά η κατάσταση τους κάτι που σημαίνει ότι μας χρειάζονται πάρα πολλές ώρες στο πλευρό τους. Ο λόγος είναι ότι πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς τις ρυθμίσεις, να παρατηρείς την πορεία του οργανισμού τους και να διακρίνεις αν τελικά θα τα καταφέρει ή όχι να ανταποκριθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Ξέρετε, από τη στιγμή που ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία η μόνη λύση είναι κάποιες φαρμακευτικές αγωγές που είναι υποστηρικτικές. Επίσης, όταν ο ασθενής έχει οδηγηθεί στο σημείο της αναπνευστικής ανεπάρκειας προσπαθούμε με τη βοήθεια αναπνευστήρων να του παρέχουμε οξυγόνο, να αερίζουμε τους πνεύμονες του, όταν δεν μπορούν να πάρουν ανάσα ώστε το ανοσοποιητικό να ανταποκριθεί νικώντας τον ιό».

«Δυστυχώς, έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Αυτό όμως που πραγματικά συγκλονίζει είναι τα όσα αναφέρει για τις ηλικίες των νοσηλευομένων…

«Ένας μεγάλος και επικίνδυνος μύθος είναι αυτός με τις ηλικίες εισαγωγής, νομίζοντας πολλοί νέοι ότι είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό. Καταρχάς, στη δική μας μονάδα για την οποία είμαι υπεύθυνος να μιλήσω να πω ότι έχουμε νοσηλεύσει άτομα από 24 ετών ως 85 ετών. Στο δεύτερο κύμα σχεδόν το 80% των περιστατικών είναι ηλικίες που κυμαίνονται από 40 ως 60 ετών. Πριν λίγες μέρες μάλιστα είχαμε και έναν 24χρονο ενώ αυτές τις μέρες νοσηλεύεται ένας 35χρονος. Οι ηλικίες είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με το πρώτο κύμα και πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουν υποκείμενο νόσημα. Νέοι, υγιέστατοι για τους οποίους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία τους όταν θα νοσηλευτούν. Επίσης, επειδή η στατιστική μας ξεγελά πολλές φορές, ένας 40χρονος με υπέρταση, κάτι πολύ συνηθισμένο, δεν είναι ένας βαρέως πάσχων πολίτης. Κι αυτό, λοιπόν, θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Δυστυχώς, έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας ή με θέματα όπως μια αυξημένη πίεση. Γι’ αυτό ας μην υποτιμούμε τη λέξη υποκείμενα νοσήματα νομίζοντας ότι μιλάμε μόνο για βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Δυνητικά, ο ιός, μπορεί να σκοτώσει τον οποιοδήποτε. Δείτε τον 42χρονο πνευμονολόγο που πέθανε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερο. Παγκοσμίως, έχουν χάσει τη ζωή τους 7.000 γιατροί και νοσηλευτές από τον κορωνοϊό».