Αρχική > Infohealth > Σύγχυση και ανατροπή με το εμβόλιο της γρίπης- Ποιοι μπορούν τελικά να το κάνουν

Σύγχυση και ανατροπή με το εμβόλιο της γρίπης- Ποιοι μπορούν τελικά να το κάνουν

Λίγες  μέρες πριν ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου της γρίπης, η οδηγία που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προς τα μέλη του για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα εξασφαλίσουν τον απρόσκοπτο και ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό του κοινού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2, προκάλεσε αναστάτωση και την παρέμβαση της πρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου.

Ο ΠΦΣ συνιστά «ο αντιγριπικός εμβολιασμός να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR)…» με την ερμηνεία που δόθηκε να είναι πως θα χρειαστεί αρνητικό τεστ για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο γρίπης: Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν όλοι φέτος;

Το θέμα έλαβε διαστάσεις με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να παρεμβαίνει κάνοντας διευκρινιστική δήλωση επισημαίνοντας ότι «δεν απαιτείται έλεγχος για Covid-19 πριν τον αντιγριπικό εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις συστάσεις Διεθνών Οργανισμών και Επιστημονικών Φορέων».

«Για να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να είναι υγιής».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κ. Λουράντος, δήλωσε στον Ant1 πως «για να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να είναι υγιής». Ο ίδιος αποσαφήνισε πως δε χρειάζεται τεστ για τον Covid-19 αλλά «ο γιατρός θα πρέπει να κάνει έλεγχο για το αν ο ασθενής είναι υγιής, αν έχει δηλαδή συμπτώματα ή όχι».

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός

Σημειώστε πως λόγω των φετινών συνθηκών με τον κορονοϊό, αναμένεται αυξημένη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί για 4 εκατομμύρια δόσεις. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται και φέτος δωρεάν, αρκεί όμως να υπάρχει συνταγή γιατρού και να ανήκει κανείς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δείτε εδώ τις οδηγίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο