Ζήλια: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το θολωμένο μυαλό αυτού που ζηλεύει;

ζήλια-μέχρι-πού-μπορεί-να-φτάσει-το-θολ

Η ζήλια είναι ύπουλο συναίσθημα. Μπορεί να σε μεταμορφώσει σε τέρας. Η ζήλεια μπορεί να καταστρέψει τη ζωή του ανθρώπου που είναι το αντικείμενο της ζήλιας σου, μπορεί όμως να καταστρέψει και εσένα.

“Ο Σαίξπηρ αναφέρεται στη ζήλεια ως ένα «πρασινομάτικο τέρας» – είναι το συναίσθημα που γεννιέται όταν αισθάνεσαι ότι κάποιος άλλος «πήρε» κάτι που έπρεπε να έχεις εσύ- είναι η αίσθηση ότι εσύ αξίζεις να έχεις αυτό το κάτι παραπάνω, αλλά ένα άλλο άτομο σου το άρπαξε από τα χέρια, μας λέει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

www.varvogli.gr.

Τι κρύβεται πίσω από τη ζήλια;

Η ζήλια δεν είναι από μόνη της πρόβλημα – γίνεται πρόβλημα όταν κάποιος αποφασίσει να ενεργήσει. Οι άνθρωποι που διακατέχονται από σφοδρή ζήλεια και κτητικότητα είναι αυτοί που βαθιά μέσα τους αισθάνονται «λίγοι» και ανεπαρκείς. Συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους και θέλουν αυτό που έχουν οι άλλοι ώστε να αισθανθούν ανώτεροι, σημαντικοί, καλύτεροι. Η ζήλια στον πυρήνα της κρύβει φόβο- τον φόβο «δεν είμαι αρκετά καλός» και τον φόβο της απώλειας. Ο άνθρωπος που ζηλεύει είναι καταδικασμένος να ζει στη φυλακή των συναισθημάτων του.

Η συναισθηματική πλευρά της ζήλιας

Όταν δεις λοιπόν ότι κάποιος άλλος πήρε αυτό που θεωρείς ότι σου ανήκει, δηλαδή την προσοχή, τον χρόνο, το ενδιαφέρον, τον έρωτά του, τότε αρχίζεις να μεταμορφώνεσαι. Είναι σαν να πατιέται ένα κουμπί στον εγκέφαλό σου και αρχίζεις να λειτουργείς με τα πρωτόγονα ένστικτά σου και όχι με τη λογική. Η απειλή ότι «μπορεί να χάσω αυτό που είναι σημαντικό για εμένα» πυροδοτεί έκρηξη ορμονών όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη, η τεστοστερόνη και σε κάνει να «επιτεθείς», κυριολεκτικά ή μεταφορικά και να κρατήσεις αυτό που θεωρείς ότι σου ανήκει. Στον συναισθηματικό τομέα αυτό το «κάτι» που νιώθεις ότι δίκαια αξίζεις εσύ μπορεί να είναι ο/η σύντροφος σου, η προσοχή κάποιου, ο έρωτας, ή ακόμα η ελπίδα ή η φαντασίωση ότι θα μπορούσες να είσαι με το πρόσωπο που ερωτεύτηκες- και ας μην είναι αυτό ερωτευμένο μαζί σου.

Ζήλια και εκδίκηση

Η ζήλια θολώνει το νου και σε πολλούς ανθρώπους μεταμορφώνεται σε δίψα για εκδίκηση. Ο άνθρωπος που ζηλεύει καταστρώνει στο νου του σχέδια για να εκδικηθεί τον άλλον που θεωρεί ότι τον αδίκησε, πχ., ότι του άρπαξε το αντικείμενο του έρωτά του. Έτσι όμως επενδύει την ενέργειά του με λανθασμένο τρόπο. Ο άνθρωπος που ζηλεύει θέλει να καταστρέψει τη ζωή του άλλου – για να φτιάξει ο ίδιος τη δική του ζωή.

Πέφτει όμως στην παγίδα των αρνητικών του συναισθημάτων και ενεργειών, γιατί όσο τελικά παραδίνεται ψυχολογικά στον άλλον, σε αυτόν που ζηλεύει και θέλει να καταστρέψει! Έτσι, η αρνητική ενέργεια της ζήλιας επιστρέφει πίσω σαν μπούμερανγκ στον άνθρωπο που ζηλεύει. Αυτός που αναλώνεται από τη ζήλια του παραδίνεται, μεταβιβάζει τη δύναμή του σε κάποιον άλλον και, τελικά, ο ίδιος γίνεται θύμα του εαυτού του- καταστρέφει τη ζωή του.

Όταν θεωρείς ότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για την ευτυχία σου, την ψυχική σου ισορροπία και την ποιότητα της ζωής σου, τότε έχεις χάσει τη δύναμή σου και γίνεσαι έρμαιο, παιχνιδάκι στα χέρια του άλλου.

Σχετικά Άρθρα
Μαρία Μενούνος: "Άκουσα τον Άγιο Νεκτάριο, έκλαιγα με λυγμούς" - Η συγκλονιστική μαρτυρία της
Μαρία Μενούνος: “Άκουσα τον Άγιο Νεκτάριο, έκλαιγα με λυγμούς” – Η συγκλονιστική μαρτυρία της
%cf%80%cf%8e%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%89%cf%80%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%bb%ce%b9%cf%88%ce%b7-%cf%80%ce%bf0
Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη που είναι ανθεκτική στη θεραπεία;
Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό πάνελ γυμνή: "Είναι εγωιστικό", "Ιδιωτικό" ή "Απλώς ένα σώμα;"
Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό πάνελ γυμνή: “Είναι εγωιστικό”, “Ιδιωτικό” ή “Απλώς ένα σώμα;”
Ξεσπά η Billie Eilish: «Φτάνει πια ανόητοι, δεν είμαι ξεπουλημένη επειδή αποφάσισα να ντύνομαι πιο θηλυκά»
Ξεσπά η Billie Eilish: «Φτάνει πια ανόητοι, δεν είμαι ξεπουλημένη επειδή αποφάσισα να ντύνομαι πιο θηλυκά»
Sia: Η διάσημη τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού!
Sia: Η διάσημη τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού!
Σίντι Κρόφορντ: Γιορτάζει 25 χρόνια γάμου και στέλνει στον σύζυγό της ένα υπέροχο μήνυμα αγάπης
Σίντι Κρόφορντ: Γιορτάζει 25 χρόνια γάμου και στέλνει στον σύζυγό της ένα υπέροχο μήνυμα αγάπης

Ακολουθήστε μας στο Google News
και ενημερωθείτε πρώτοι για τα νέα άρθρα του